Въоръжените сили на Турция и техните съюзници от Сирийската национална армия са установили контрол над град Рас ал Айн и са обсадили град Тал Абияд на петия ден от началото на операцията "Извор на мира", съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС.

"В хода на операцията "Извор на мира" нашите военни с подкрепата на Сирийската национална армия установиха контрол над Рас ал Айн и околните четири села. Обкръжен е също град Тал Абияд", заяви Ердоган на пресконференция в Истанбул.

Той добави, че "при обстрел на турски градове от сирийска територия са загинали 18 мирни граждани на Турция, а още 147 души са получили наранявания".

Ердоган каза още, че Турция възнамерява да създаде зона за сигурност в Сирия, простираща се на 30-35 километра от турско-сирийската граница.

"Операцията "Извор на мира" продължава успешно, чрез нея ние възнамеряваме да създадем зона за сигурност на дълбочина 30-35 километра. До момента в бойните действия са неутрализирани 490 терористи", посочи турският държавен глава.

На свобода

Близо 800 близки на чуждестранни бойци на Ислямска държава са избягали от лагер в северната част на Сирия, намиращ се в близост до сблъсъците между кюрдски и протурски сили, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Администрацията съобщи за бягството на 785 роднини на джихадисти, добавяйки, че "лагерът в Айн Иса е вече без пазачи". Неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека съобщи за АФП, че охранителите на лагера са го напуснали и намиращите се в него "малко по малко" си тръгват.

В лагера се намират около 12 000 души, включително близо 1000 чужденки, свързани с Ислямска държава, както и техните деца.

Кюрдските сили, които бяха съюзници на САЩ в борбата срещу Ислямска държава, казаха, че може да не са в състояние да поддържат центрове за задържане с хиляди екстремисти, защото се борят да спрат турската офанзива.

Сирийски сили, съюзници на Анкара, са превзели град Сулук на петия ден от турската офанзива в Североизточна Сирия. Агенция "Анадолу" съобщи, че центърът на града, разположен на стратегически кръстопът на около 10 км южно от границата, е прочистен от кюрдската милиция Сили за защита на народа, която Турция смята за терористична организация.
Кюрдски представител съобщи, че сблъсъците в града продължават.

Турското министерство на отбраната съобщи, че от началото на операцията са неутрализирани 480 бойци на Кюрдската работническа партия и Силите за защита на народа. Снощи беше съобщено за "ликвидирането на 459 терористи", припомня ТАСС.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщава, че броят на жертвите сред кюрдските бойци в Сирия е достигнал 104. Предимно кюрдските Сирийски демократични сили съобщиха за смъртта на 76 свои бойци, предаде Ройтерс.

Американски представител заяви, че ситуацията в Северна Сирия "се влошава бързо". Подкрепяните от Турция сили напредват бързо и има опасност да "изолират" намиращите се там войски на САЩ, което повишава опасността да се стигне до сблъсъци, предаде АП