Курс по модернизъм и постмодернизъм, който започва в София на 29 октомври, ще ни учи как да разпознаваме изкуството и как да го различаваме от цапаници и имитации. Заниманията са фокусирани върху различните стилове и движения от ХХ и ХХI век.

„Ако понякога се чудите, защо няколко цветни петна в рамка се намират в големите галерии, а други не заслужават внимание, защо Кристо е важен, защо някои днешни творби ви карат да се чувствате глупаво, въпреки че музеите са вашето хоби, заповядайте да разберем заедно” -  казва водещата на курса Нада Нешева, която е и докторантка по История на изкуството във Великобритания. „Това е по-скоро практически, отколкото информационен курс, – обяснява тя. - Аз нямам никакъв интерес да чета информация – тази година е роден този артист и той направил това и това, а целта е да се запитаме защо това е важно, защо е изкуство и защо това изкуство се е променило толкова много през последните 100 години.“

По тази причина и заниманията включват игри и работа в групи.

За курса не се изискват предварителни знания, а започва с визуални упражнения при които участниците се учат не само да гледат, но и да „виждат” различните елементи в картините. Обучението се състои от 14 теми, които разглеждат ключови произведения на ХХ и ХХI век, както и тяхната връзка с историята, модата, религията, политиката, войната. Фокусът е изкуството след Втората световна война, но курсът включва и някои важни движения от модернизма – като експресионизъм, кубизъм, дада, сюрреализъм.

Една от картините на Рене Магрит (1949 г.), вдъхновили инсталацията на испанския артист Пежак.

Особено ударение е поставено на съвременното изкуство от 60-те години до днес и големите промени в стила, настъпили заедно с него – ленд арт, поп арт, концептуализъм, инсталация.

Друга важна тема е нахлуването на кича в културата. Заедно със западните образци, се прави паралел с произведенията у нас, обсъждат се паметниците и тяхната съдба. Няколко занимания са посветени на нашата връзка с изкуството и какво то ни казва за нас като хора, за връзката ни с другите хора, с миналото и с политиката.

Това е първият и единствен засега курс у нас, който превежда на достъпен език произведенията на постмодернизма, твърдят организаторите. Затова го посещават дори хора, завършили художествената академия. На заниманията идват много журналисти, архитекти, галеристи, колекционери, художници, преподаватели и студенти, политици, както и хора от далечни на изкуството професии, които го обичат и искат да знаят повече за него.

Курсът ще се провежда в столичната галерия One. Обучението преминава в две групи – във вторник от 18,30 (или от 19,00 часа) и в събота от 14,00 часа (всеки е свободен да си избере една група, но ако пропусне да дойде в сряда, може да компенсира в събота и обратно). Таксата за пълния курс от 14 срещи е 200 лв., но се плаща едва след третото посещение, когато сте сигурни, че искате да останете до края.

Допълнителна информация и записвания ТУК.

Миналата година Нада Нешева изнесе лекция на тема "Кристо и Красивото" в лондонския университет Голдсмитс, в който са учили Деймиън Хърст, М. Крийд и много други артисти от по-младите поколения.

Нада Нешева е завършила История и теория на изкуството във Великобритания и е работила като журналистка с ресор култура, което, според нея и до днес ѝ помага да „превежда сложните теми на достъпен език”. Изнасяла е лекции в различни британски университети, за последен път – миналото лято тя говори пред лондонския Голдмситс на тема „Кристо и Красивото”.