Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че би било уместно да се удовлетвори молба за отлагане на „Брекзита“, ако британското правителство я отправи, предаде БТА.

Малко вероятно е обаче британците да го направят, каза Юнкер в интервю за австрийския вестник „Курир“.

„Но аз определено не бих молил на колене за повече време. Това си е работа на британците“, допълни той.

Насроченият за 17 и 18 октомври Европейски съвет е представяна като последен шанс да се избегне „Брекзит“ без споразумение на 31 октомври.

Самият Юнкер няма представа какво смята да направи британският премиер Борис Джонсън, когато се срещне с европейските си колеги след няколко дни.

„В сравнение с британския парламент египетският Сфинкс е като отворена книга“, коментира той.

Днес в Брюксел продължиха преговорите за излизането на Великобритания, които от петък насам прерастнаха в интензивни. Поне такава зелена светлина получи главният европейски преговарящ Мишел Барние. Днес той отново информира посланиците на 27-те страни от ЕС за ситуацията. На срещата станало ясно, че предстои да се свърши още „много работа“ и че преговорите ще продължат и утре, предаде Ройтерс.

В подобен дух бе и съобщението на британския премиер Борис Джонсън на членовете на кабинета му, направено днес следобед. Според Ройтерс той заявил, че все още е възможно да се постигне споразумение за „Брекзит“.

„Трябва да запазим готовност да напуснем (Европейския съюз – б.р.) на 31 октомври", каза говорителката му.

Въпросът ще бъде обсъждан утре и на срещата на външните министри на страните от Съюза в Люксембург.