Партията на премиера Виктор Орбан "Фидес" загуби местните избори в столицата на Унгария Будапеща. Опозицията спечели най-голямата си изборна победа от десетилетие, след като Гергей Карачон победи досегашния кмет на Будапеща Ищван Тарлош, издигнат за нов мандат от управляващите, съобщиха световните агенции. 

Опозиционните партии спечелиха изборите и в други унгарски градове. Резултатът от местния вот обаче няма да повлияе върху властта на национално ниво на премиера Виктор Орбан, чието правителство има зад себе си силна икономика, анализира Ройтерс. 

"Фидес" на Орбан продължава да е изключително популярна в селските райони. Следващите парламентарни избори са чак през 2022 г., а премиерът (който е на власт от 2010 г.) разполага със значително мнозинство в парламента.

Освен победа в Будапеща предварителните резутати от местните избори показват, че опозиционни кандидати печелят в 10 от 23-те големи унгарски градове.

"Днес гражданите на Будапеща решиха, че е дошло време за нещо различно. Ние приемаме това решение. В името на интересите на Унгария и на гражданите на Будапеща ние сме готови за сътрудничество с опозицията", заяви Орбан след края на изборния ден и обявяването на първите резултати за столицата. 

Орбан каза още, че се очаква "Фидес" да спечели местните избори в над половината от градовете с население над 5000 души и подчерта, че на национално ниво неговата партия остава най-силната в Унгария. Премиерът обеща, че партията му ще анализира резултатите от вота и ще направи необходимите корекции на политиката си. 

Новият кмет на Будапеща Гергей Карачон обяви, че победата му е първата крачка към промяна в Унгария.

"Преподадохме на всички урок по демокрация. Появи се опозиционно обединение, каквото отдавна очакваха избирателите, и резултатът (от местните избори) ни казва, че това е пътят, по който трябва да продължим", каза пред ликуващите си симпатизанти победителят на изборите в Будапеща Гергей Карачон.

"Промяната в Будапеща и в големите градове е първата стъпка към промяна в Унгария", заяви още той.