Управляващата партия в Полша „Право и справедливост“ спечели парламентарните избори в неделя и получава мнозинство в долната камара на парламента. Това показват данните от изборите към момента. Формацията е получила 43,6 на сто от гласовете, което значи 239 места в 460-местната камара. Досега "Право и справедливост" има 240 депутати - тоест запазва влиянието си.

Втора по подкрепа на изборите излиза опозиционната сила „Гражданска коалиция“ с 27,4% според предварителните резултати. Обединени, левите партии печелят 11,9 на сто, а консервативната „ Полска коалиция“ – 9,6%.

„Ние победихме“, заяви лидерът на „Право и справедливост“ Ярослав Качински, добавяйки, че партията е заслужавала повече, съобщи Ройтерс.

Представителите на опозицията заявиха, че през четирите си години на власт „Право и справедливост“ е работила за подкопаване независимостта на съдебната власт и свободата на медиите и е предприемала и други стъпки за заглушаване на несъгласните.

По време на кампанията „Право и справедливост“ застъпваше идеята, че бизнес и културните елити в Полша трябва да бъдат заменени с хора, които подкрепят патриотичните ценности, за да се гарантират лоялна пазарна конкуренция и достъп до държавни институции като съдилищата, припомня "Свободна Европа".

Критиците на „Право и справедливост“ я обвиниха в разпалване на хомофобия заради твърденията, че ЛГБТ хората са проводници на чуждо влияние, което заплашва националната идентичност на Полша. Управляващите спечелиха подкрепа основно сред по-бедните представители на населението, които смятат, че са пропуснали да се възползват от падането на комунизма през 1989 г. Партията смесва националистическа реторика с обширна програма за социално благоденствие, която се финансира от бума на полската икономика.