Изложба, посветена на две икони на европейския сюрреализъм, бе открита в петък в Кралския музей на изобразителното изкуство в Брюксел. Салвадор Дали несъмнено е най-известният сюрреалист, но неговият съвременник Рене Магрит е създател на някои от най-иконичните изображения в този жанр. Неговите мъже с бомбета и лица, прикрити от плодове или птици, са не по-малко популярни.

Според куратора на изложбата Мишел Драге, въпреки че между двамата артисти има много общо, досега идеята да бъдат обединени в едно музейно пространство не е хрумвала никому*:

"Ние за първи път обединяваме тези художници в рамките на една изложба, като поставяме на първо място не това как единият е повлиял на другия или какво е заимствал от него – а представяме техните взаимоотношения като лек флирт между две много различни личности. Те имат различни идеи, принадлежат на различни светове, имат различна култура и произход…".

Рене Магрит (1898 – 1967) е белгийски художник сюрреалист, чиито произведения са пълни със загадки. Главен принцип в творчеството му е съчетанието на несъчетаемото. Магрит води обикновен живот и влага огромната си фантазия в творчеството си. Самият той предпочита да нарича насоката, в която работи, магически реализъм.

Рене Магрит, "Ключът към полето"

През 1927 г. Магрит се премества в Париж и се сближава с Андре Бретон, Пол Елюар, Макс Ернст. Свързва се и художници сюрреалисти като Жоан Миро. По това време Магрит започва да представя и назовава в картините си познати предмети по начин, различен от общоприетия.

През пролетта на 1929 г. Салвадор Дали и Рене Магрит се срещат в Париж, заобиколени от големите имена на художествения авангард. През август същата година, по покана на Дали, Магрит заминава за Кадакес, в дома на испанския художник. Това сюрреалистично лято – което включва посещения още на Елюар, Миро и Бунюел – ще се окаже решаващо.

Дали и Магрит имат за цел да предизвикат реалността, да поставят под въпрос това, което вижда окота и да разклащат сигурността на публиката. Каталунецът и белгийцът показват завладяваща близост, въпреки че са много различни като личности и творчество, което в крайна сметка ги разделя.

Изложбата разкрива личните, философски и естетически връзки между тези двама емблематични художници чрез повече от 100 картини, скулптури, фотографии, рисунки, филми и архивни предмети. Значителна част от тях са пристигнали в белгийската столица от 40 музея и частни колекции от САЩ до Германия, Великобритания и Швейцария.

Общата изложба на Дали и Магрит ще остане в брюкселския музей до началото на февруари 2020 г.

* В края на 2018 г. картини на двама художници бяха представени заедно в музея на Дали в Тампа, Флорида.

Площад Славейков