България и Англия излизат тази вечер от различни позиции в европейската квалификация на стадион "Васил Левски" от 21:45 часа. Нашите национали са последни в група А, все още без спечелена победа и без шансове за първите две места.

Вместо да си осигурят на теория участие на Евро 2020, британците пък паднаха с 1:2 на терена на Чехия и отложиха класирането. Това бе първото им поражение в квалификации не само в тази надпревара, а за последните десет години.

За жалост сблъсъкът на "Васил Левски" тази вечер и допирът на българските фенове до английските национали стои в сянката на съмнения за расизъм по време на двубоя. Селекционерът Гарет Саутгейт и футболисти изразиха опасения за нашата публика и предупредиха, че ще напуснат терена при такива прояви.

Това предизвика реакция от страна на Борислав Михайлов, който изпрати две писма до УЕФА.

Тимът на Англия пристигна снощи в София и се ограничи само със задължителната пресконференция, на която присътваха Саутгейт и капитана Хари Кейн. Нямаше тренировка, а като цяло селекцията е изолирана от фенове и журналисти.

„Мачът е много важен за нас, заяви Саутгейт, като парира въпросите за расизма. - В Прага резултатът и представянето ни бяха разочароващи, така че трябва да реагираме. Двубоят срещу България на „Уембли” беше труден и го решиха една-две грешки. Всеки мач на чужд терен също е труден и трябва да бъдем на възможно най-високо ниво, за да постигнем целта си - да спечелим.

Гарет Саутгейт

Играчите знаят много добре, че не играха на своето ниво срещу Чехия и трябва да се вдигнем, защото няма смисъл да се самосъжаляваме. Аз нося основната отговорност като селекционер. Трябва да продължим, защото ни очаква различен тест, който е не по-малко труден. Всички са много фокусирани върху предстоящото догодина Европейско първенство, от което ще приемем и някои мачове, но все още не сме се класирали.“

Хари Кейн коментира следното:

„Напълно сме концентрирани върху мача и спечелването на трите точки. Имаме работа за вършене. През седмицата разговаряхме какво трябва да се направи, ако такова нещо се случи (расистки прояви, бел. ред.), но то може и да не се случи. УЕФА има протокол в подобни случаи, но нашата задача е на терена и натам ще бъде насочена енергията ни.“

Красимир Балъков изтъкна, че се отнася с респект към английския отбор, но не и със страх.

„При всички положения ще има ротации в отбора в сравнение с мача с Черна гора. Опитваме се да решим проблемите си, имаме по-малък избор от Англия, но като титуляри ще започнат тези, които смятам, че ще са готови за битка. Отново ще повторя - нашата цел са баражите през март, това е истината и реалността. Англичаните играят с много динамика, имат играчи от световна класа и ние ще се съобразим с това. Иска ми се да стане хубав спектакъл. Ако Господ е с нас както през 1993 г., можем да направим нещо“, заяви Балъков.

По повод предупрежденията за обиди на расова основа, Бала отговори така:

„Аз мога да говоря само за нещата на терена. Иска ми се да станем свидетели на празник, да няма инциденти и да спазваме правилата, наложени от УЕФА. В българското първенство нямаме проблем с расизма. Има много чернокожи футболисти в България, но нямаме такъв проблем като в Англия. Там има повече националности и този проблем очевидно съществува, след като е повдигнат.“

Отношение взе и тъмнокожият Георги Пашов, чиято поява пред медиите явно е беше случайна.

„Почти цялата си кариера съм прекарал в България и не съм ставал жертва на расизъм. Иначе за мача ще подходим с уважение, но не прекалено. Ще играем срещу футболисти от световна класа и това е огромна възможност за нас да се докажем. Ако дадем всичко от себе си, изпълним всички тактически указания и с подкрепата на нашата публика се надявам на един добър резултат“, рече защитникът.