Адвокат  Адела Качаунова - директорка на Правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК), е изпратила до Висшия съдебен съвет становище относно кандидата за следващ главен прокурор на Република България г-н Иван Гешев. От БХК напомнят, че така упражняват правото си по Закона за съдебната власт ("Юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, висши училища и научни организации не по-късно от 7 дни преди изслушването могат да представят на Висшия съдебен съвет становища за кандидата, включващи и въпроси, които да му бъдат поставяни. - чл. 173, ал. 8).

Становището се състои от три части — относно процедурата, относно кандидата, както и десет въпроса, които да му бъдат поставени по време на предстоящото му изслушване. С него се дава отрицателна оценка както на качеството на процедурата до момента, така и на кандидата, подчертават от правозащитната организация.

Съгласно становището качеството на процедурата е ниско. Това е така, на първо място, поради самия факт на номиниране на един-единствен кандидат за поста, което не може да гарантира качество на избора и оставя съмнения за прозрачността му.

"На второ място, тази оценка е обоснована с ниското обществено доверие към процедурата и кандидата, принос за което има институционалното поведение до момента — както стремежът кандидатът да е само един и без конкуренция, така и необичайната активност по предоставяне на становища в негова подкрепа от страна на субекти, които не са имали пресечни точки с него, а и нямат право да предоставят становища съгласно чл. 173, ал. 8 от ЗСВ, а именно - редица органи на съдебната и на изпълнителната власт", пишат от БХК.

По отношение на кандидата становището е, че той не демонстрира познаване или зачитане на основните принципи на правото, на конституционното право и на правата на човека.

"Освен това той публично е демонстрирал подигравателно отношение към гражданските организации, работещи за защитата на правата на човека", допълват от хелзинкския комитет.

Клуб Z припомня, че между Гешев и БХК има "стара закачка". През юни БХК изпрати годишния си доклад за състоянието на човешките права в България за 2018 г. и до зам. главния прокурор Гешев, който не само върна пратката, но в отговор изпрати "подарък" – две книги от поредицата "Детско-юношеска класика" - "Под игото" на Иван Вазов и "Разкази" на Йордан Йовков, със специално отбелязани глава от романа - "Батареята на Зли дол", и разказа "Божура", които от неправителствената организация да прочетат.

Въпросите, които БХК иска ВСС да постави на изслушването на г-н Гешев, са насочени към изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по делата "Колеви срещу България", (касаещо невъзможността да се контролира главният прокурор, б.р.) "Великова срещу България", "Ленев срещу България" и "Димитър Митев срещу България"; изпълнението на задължението на главния прокурор да охранява разделението на властите; намаляване на осъдителните присъди за вреди, причинени от прокуратурата; за възможността за съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство; за изпълнението на изискванията на Стокхолмските директиви на ЕС; както и за борбата срещу престъпленията, мотивирани от предразсъдъци („престъпленията от омраза").

С пълния текст на становщето на БХК може да се запознаете тук.