Кралицата на Великобритания откри сесията на британския парламент с призив да се постигне сделка за "Брекзит" малко повече от две седмици преди датата за напускане.

"Приоритет на моето правителство винаги е било да се осигури безопасното напускане на Великобритания от ЕС на 31 октомври. Моето правителство възнамерява да работи в посока ново партньорство с ЕС, базирано на свободната търговия и приятелското сътрудничество".

Тя също така добави, че нов имиграционен закон "ще положи основите на справедлива, модерна и глобална имиграционна система".

Лондон също така смятал да се погрижи за гражданите на държави от ЕС, които са "допринесли много за Обединеното кралство" - ще могат да останат в страната.

"Моето правителство остава посветено на осигуряването на европейските жители, които са изградили живота си и са допринесли толкова много за Обединеното кралство, те ще имат правото да останат".

Останалата част от речта на кралица Елизабет бе посветена на реформи на Националната служба по здравеопазването - да се подобри качеството на системата, да се променят наредбите за психично болните, да се установи независим орган, който да разследва тежките инциденти, да се "осигури достойнство" за британците на преклонна възраст и други. 

Важен мотив от речта на кралицата бе противопоставянето срещу насилствените и сексуалните престъпления. Според сегашното законодателство осъдените за подобни деяния могат да кандидатстват за предсрочно освобождение, след като за изкарали половината си присъда.

Предложението на правителството налага да прекарат зад решетките поне 2/3 от присъдата си, съобщава "Гардиън". Според противниците на идеята това само ще усложни процеса по реинтеграция на престъпниците, след като бъдат освободени.

Акцентът върху реформите на правораздавателната система представлява опит на правителството да привлече подкрепа сред лейбъристите, които от години настояват да се наказват по-сурово насилствените престъпления.

Също по този начин вниманието се отмества от неумението на "Даунинг стрийт 10" да постигне споразумение за напускане на ЕС с Брюксел, което според финансови експерти може да доведе до тежки икономически последици за кралството.

Речта на кралицата е съставена от министри на консервативното правителство на Борис Джонсън, като целта е да се представят приоритетите на кабинета. Предложенията ще бъдат обсъдени в Камарата на представителите през следващите дни.