„Такова решение ще постави под въпрос цялата политика на ЕС. То ще е обезкуражаващо не само за Република Северна Македония, но и за другите в региона. Те могат да останат с впечатление, че не си струва да се полагат усилия.“ 

Това заяви външният министър на Северна Македония Никола Димитров пред Комисията по външни работи в Европарламента.

Думите му бяха в отговор на въпрос на българския депутат Илхан Кючюк от ДПС и „Обновете Европа“ (ОЕ). Кючюк попита какви ще бъдат последиците за целия Балкански регион, ако на предстоящия Европейски съвет на 17 и 18 октомври Северна Македония отново не получи дата за преговори за членство в ЕС. И допълни, че това трябва да го знаят всички в Комисията.

„Да не се окажем в състояние на enlargement fatigue”, предупреди българският депутат.

Този англоезичен термин означава „умора от разширяването“ на ЕС.

Решението Северна Македония и Албания да започнат преговори се очакваше да бъде взето още през юни. После обаче то бе отложено за октомври.

„Според мен при „не“ ще се стигне до отрицателни последици и за ЕС, и за Северна Македония, до разрив в наратива, който използвахме, за да уредим въпросите на двустранните ни отношения. Ще се отслабят съответните политики, позицията на нашето правителство. Мисля, че ще залитнем към наратива на жертвата. Ще си кажем, че светът е несправедлив. Залогът в случая е надеждата“, смята Никола Димитров.

Дипломат номер 1 на Скопие изтъкна, че страната му има напредък във всички сфери. А споразумението с Гърция било постижение, което никой не очаквал. Той спомена и за договора с България, поставил началото на важен процес на обсъждане на общата ни история и поставил началото на сближаване на двата народа.

Специално по отношение на историята Димитров описа ситуацията така:

„Горди сме с нашата история, но отделяме по-малко разговори за нея. Излизаме от състоянието, описано навремето от Чърчил за Балканите.“

В Северна Македония вече не говорят за евроинтеграцията като за външнополитическа, а като за вътрешнополитическа цел. Същевременно властите в страната подкрепят френската инициатива да се преосмисли и реформира самият процес.

„Нужно ни е гориво, нужен ни е стимул, за да следваме посоката“, добави Никола Димитров, като очевидно под "гориво" имаше предвид покана за започване на преговори.

Преспанското споразумение с Гърция, довело до разрешаване на спора за името на бившата югославска република, е достойно за Нобелова награда за мир. Това мнение изказа гръцкият евродепутат Стелиос Кулоглу от групата на радикалната Европейско обединена левица/Северна зелена левица. Той увери, че Скопие може да не се съмнява в подкрепата на Атина. Сега на двете страни оставало да си пренапишат учебниците по история.

След изказването си Димитров не пожела да говори пред журналисти, като се оправда, че бърза за Люксембург. Там се проежда срещата на външните министри на страните от ЕС.