Европейският съюз си готви да наложи санкции на Турция заради сондажите ѝ за нефт и газ в изключителната икономическа зона на Кипър.

Министрите на външните работи поискаха днес от върховната представителка на ЕС Федерика Могерини да направи формално правно предложение за рамката от ограничителни мерки спрямо физически и юридически лица, свързани със сондажите.

“Има съгласие между всички държави членки да създадем рамка от ограничителни мерки, насочени срещу физически и юридически лица, отговорни за незаконните сондажни дейности”, каза Могерини на пресконференция след срещата на външните министри на ЕС в Люксембург.

Решението за налагане на санкции обаче изисква единодушие между държавите членки. Германският външен министър Хайко Маас днес се обяви против икономически санкции на този етап, но ги допусна в бъдеще, ако диалогът със "стратегическия партньор" Турция не даде желания резултат.

Турция, която от 1974 г. окупира северната част на Кипър, изпрати в неговата акватория няколко сондажни кораба, придружени от военна флотилия, което Кипър, членка на ЕС, смята за незаконно.

Анкара обаче не признава изключителната икономическа зона на Кипър и смята, че и Турция, заради турското етническо малцинство на разделения остров, има право да се възползва от значителните газови залежи около него.

 
Могерини не каза кога точно ще предложи санкциите и кои турски представители ще попаднат под тях.

През юли ЕС предупредително прекъсна преговорите за споразумение за въздушния транспорт с Турция и прикани Европейската инвестиционна банка да преразгледа отпускането на кредити за тази страна. Освен това ЕС намали с близо 150 милиона евро европейската помощ, предвидена за Турция през 2020 г. 

Отделно днес американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър, че “идат големи санкции срещу Турция” по повод на нейната офанзива в североизточна Сирия.

Той обаче изключи САЩ да се конфронтират със съюзничката в НАТО в Турция и добави, че Европа трябва да му мисли за избягалите от плен в хаоса на военната операция джихадисти от групировката “Ислямска държава”. Той припомни че европейските правителства отказаха да ги приемат, когато ги пазеха US войските, които Тръмп изтегли от североизточна Сирия и кюрдите, срещу които Турция прати армията си.

Тръмп дори предположи, че кюрдите може нарочно да освобождават джихадистите, за да вкарат САЩ в конфликт с Турция.

Той написа: 

„Няма да влизаме в нова война между хора, които воюват помежду си от 200 години. Европа имаше възможността да прибере затворниците си от „Ислямска държава“, но не поиска да плаща цената. „Нека платят САЩ“ – казаха те. Кюрдите може да пускат някаква част, за да ни вкарат в конфликт. Много ще е лесно те да бъдат заловени отново от Турция и европейските държави, откъдето дойдоха мнозина, но те трябва да действат бързо. Идват големи санкции срещу Турция! Наистина ли хората си мислят, че ние трябва да влезем във война с члена на НАТО Турция? Идва краят на безкрайните войни!“