Украински крайнодесни и националистически групи протестираха днес в столицата Киев, недоволни от президента Володимир Зеленски и дългоочаквания му мирен план за Източна Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По-рано през деня Зеленски отдаде с минута мълчание почит на украинците, загинали в петгодишния конфликт с подкрепяните от Русия сепаратисти.

Властите очакват десетки хиляди да се включат в днешните националистическите демонстрации, планирани в страната по повод Деня на защитника на родината. Зеленски призова участниците да избягват насилието и предупреди за опасността от възможни провокации с цел всяване на хаос.

Около 100 души се събраха сутринта пред президентската администрация с плакати с надписи, изразяващи протест срещу принципното споразумение за произвеждане на местни избори на изток и ангажимента на държавния глава да изтегли тежките оръжия в близост до контролираните от сепаратистите райони.

Украински военни ветерани се присъединиха към протеста.


По данни на Франс прес участниците в следобедния протест са най-малко 7000, предимно ветерани от войната в източните части на страната и членове на паравоенни организации. Те развяваха украински и националистически знамена и носеха плакати с лозунги като "Долу предателите" и "Слава на Украйна".

ТАСС цитира украински медии, според които в протеста, започнал пред паметника на Тарас Шевченко и завършил пред президентството, са участвали 10-12 хиляди активисти, предимно членове на националистическите организации "Свобода", "Нацкорпус" и "Десен сектор", както и представители на Асоциацията на украинските фермери. Сред техните искания са да не се допусне нарушаване на териториалната цялост на Украйна след прилагането на "формулата Щайнмайер", предвиждаща организиране на избори в Донбас, както и да не се продават селскостопански земи на големи предприятия и чужди инвеститори.

Няма данни за нарушения на обществения ред. За охраната на шествието бяха мобилизирани около 1500 полицаи и бойци от Националната гвардия.
Зеленски посети украински сили в Донбас, където поздрави и награди военнослужещи. Той нарече събитията от 2014 г. "шокова терапия" за Украйна.

"Загубата на част от територията и хиляди украинци, анексираният Крим и началото на войната в Донбас - всичко това беше шокова терапия. Такива сътресения са определящи моменти на истината, когато пред един народ има два пътя - да изчезне завинаги или да се роди за втори път, независимо от всичко, напук на враговете, да се вдигне на крака, да се отърси от праха, да се усмихне и да каже: "няма да дочакате", заяви Зеленски.

Според него Украйна е избрала втория път.
Украинският президент подчерта, че страната му ще защитава правото си да остане унитарна държава, както е записано в конституцията.

"Ако някой не е съгласен и иска да го оспори, ще му се наложи да има работа с вас - нашите защитници, защитници с главна буква", каза той пред военнослужещите, като им благодари, че пазят "спокойния сън в украинските градове и села".

От 2014 г. при боевете в Източна Украйна загинаха най-малко 13 000 души, отбелязва АП.