Автомобилният гигант "Фолксваген" отложи решението си за изграждане на завод за нови коли в турския град Маниса, съобщи германското издание "Ханделсблат" късно снощи. Изненадващият ход идва след като Турция започна масирана военна офанзива в северозападна Сирия. 

"Наблюдаваме ситуацията предпазливо", е заявил говорител на концерна пред изданието. 

Според него решението за местоположението на завода е в последната си фаза и ако не беше акцията на турската армия, би трябвало скоро всички въпросителни да са отпаднали. Други подробности относно решенията на борда на директорите обаче не се споменават. 

Оказва се, че един от големите акционери в компанията - германската федерална провинция Долна Саксония, е поискала да се изчака с решението и да се види ходът на военната ескалация. Представители на провинцията са за заявили, че ако бъдат доказани цивилни жертви, то процесът по изграждането на завода трябва да бъде стопиран. 

Въпреки това, посочва изданието, "Фолксваген" продължава да предпочита Турция от икономическа гледна точка. Евтината и подготвена работна ръка, големият пазар, както и обещаната държавна помощ на завода от президента Реджеп Ердоган продължава да накланя везните към Маниса. 

От компанията обаче са притеснени от имиджовите щети, които продължаването на проекта може да нанесе на "Фолксваген". Из цяла Европа се надигат гласове, които зоват за спирането на инвестицията и пренасочването й към някоя страна от Европейския съюз. Основният конкурент на Турция за изграждането беше именно България. 

"Фолксваген" регистрира свое дъщерно дружество в турския град Маниса още на втори октомври и към онзи момент всичко изглеждаше решено - новите модели "Пасат" и "Съпърб" ще се строят именно там. На 9 октомври обаче Ердоган започна своята офанзива срещу кюрдите в пограничните сирийски територии и си навлече гнева на по-голямата част от страните от ЕС. Повечето от тях вече започнаха да спират да продават оръжие на режима.