"Асоциация Либра" (Libra Assosiation), която ще управлява виртуалната валута на "Фейсбук" (Facebook), бе официално учредена с подписите на 21 членове основатели в Женева. Това обяви в нощта срещу вторник генералният секретар на тази организация Бертран Перес, цитиран от Франс прес, предава БТА.

С подписването на хартата на "Либра" снощи тези компании "станаха членове на съвета на "Либра" - натоварения с управлението на асоциацията орган", се посочва в комюнике на неправителствената организация. Перес изрази задоволство, че "днес има 21 членове, които са абсолютно мотивирани и вярват в проекта".

Повечето от тях са инвестиционни компании, които често следят нововъзникващите технологии и имат сходни интереси с "Фейсбук", както и организации с нестопанска цел, посочва Асошиейтед прес.
Генералният секретар подчерта, че неотдавнашното оттегляне на "Пейпал" (Paypal), "Виза" (Visa), "Мастъркард" (Mastercard) или "иБей" (eBay) няма да повлияе върху решителността на инициаторите за създаването на "Либра".

"Сигурното е, че за нас това не променя нищо във връзка с проекта", добави той. Цифровата валута трябва да предложи начин на плащане, алтернативен на традиционните банкови схеми, което провокира скептицизъм и съпротива.

Макар пускането на виртуалните пари първоначално да бе предвидено за средата на 2020 година, този контекст на недоверие накара Перес да не изключва по-късен старт.

"Ако разговорите, които ще имаме с регулаторите, продължат по-дълго, тъй като имаме повече въпроси, които да разискваме по-задълбочено, повече неща, които да представим, и ако трябва да отложим датата с няколко тримесечия, бих казал, че при проект от този мащаб това не би ни създало проблем", заяви той.

И в САЩ, и в Европа проектът предизвиква нарастваща враждебност сред голяма част от регулаторните власти и правителствата, които се безпокоят от лошата репутация на "Фейсбук" при поверителността и защитата на личните данни. Те се опасяват да не би "Либра" да бъде използвана за данъчни измами. Самият американски президент Доналд Тръмп нарече проекта на "Фейсбук" "ненадеждна валута".

Само преди няколко дни номинираният за еврокомисар по еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис заяви, че ЕС трябва да регулира строго дигиталните валути като "Либра".

По думите му проектът на "Фейсбук" носи риск за финансовата стабилност заради мащабите си, тъй като милиони потребители на социалната мрежа в Европа ще могат да използват новата дигитална валута.