След двата Нобела за литература миналата седмица, журито на тазгодишните награди „Букър“ също се оказа щедро и за първи път от почти 30 години избра двама победители: Маргарет Атууд и Бернардин Еваристо. За разлика от нобелистите, тук и двете победителки са жени, при това от различни раси. Според „Гардиън”, наградата е поделена между голям роман-събитие и неясен избор.

Председателят на журито, Питър Флорънс, се появил след повече от пет часа, прекарани с журито, за да съобщи, че петимата съдии не са успели да изберат един победител от краткия списък с шестима автори. Вместо това, независимо, че според литературния директор на наградата Габи Ууд не им е било позволено да разделят наградата, те са избрали два романа: „Заветите” на канадката Атууд, продължение на нейната дистопична „История на прислужницата”, и „Girl, Woman, Other” (Момиче, жена, другa) на Еваристо, история разказана с гласовете на 12 различни герои, предимно черни жени.

Сред конкурентите на Еваристо и Атууд бе и британско-индийският писател Салман Рушди с романа „Quichotte“ (Кихот), интерпретиращ сюжета на „Дон Кихот”. За премията от 50 000 британски лири се бориха и произведения на американо-британската писателка Люси Елман (Ducks, Newburyport), британско-турската авторка Елиф Шафак с „10 Minutes 38 Seconds in This Strange World” (10 минути, 38 секунди в този странен свят) и нигериецът Чигози Обиома – „An Orchestra of Minorities“ (Оркестър от малцинства).

Еваристо е прави първата чернокожа жена, спечелила „Букър“ в историята на наградите, основани през 1969 г., и първата черна британска авторка с този приз. На 79 години Атууд пък е най-възрастният победител. Канадската авторка е печелила „Букър“ през 2000 г. за „Сляп убиец“; тя стана четвъртият автор, спечелил наградата два пъти.

„Би било доста неудобно човек на моята възраст и положение да спечели цялата награда и по този начин да попречи на автор на по-ранен етап в кариерата си да премине през тази врата. Наистина щях да се смутя, повярвайте ми”, заяви Атууд на връчването в церемониалната зала „Гилдхол“ в Лондон.

„Щастлива съм, че спечелих. Споделям отличието с изключителна писателка. Но аз не мисля за това, а за факта, че съм тук, което е невероятно, и колко много означава тази награда за моя литературен живот”, каза Еваристо.

На пресконференцията двете авторки отговориха и на въпроса за какво ще им използват финансовото изражение на наградата. Еваристо сподели, че ще използва парите за ипотеката си, Атууд коментира, че е „твърде стара” и има „твърде много багаж”, за да ги изразходва за себе си. Нейните 25 000 британски лири ще бъдат дарени на канадската благотворителна организация „Indspire“.

Попитана за скорошната смърт на съпруга ѝ, канадския писател Греъм Гибсън, Атууд отвърна:

„Смятат ли, че въпросът ви е проява на добър вкус? За мен това е най-доброто време, същевременно и най-лошото. Ако наистина се чудите какво правя тук, за мен сега е много по-добре да пътувам, заобиколена от много хора и да говоря за други неща”.

"Площад Славейков"