"Имаме 5 милиарда долара стокооборот с Турция. Тя е наша съседка. При евентуални санкции България ще загуби милиарди."

Така премиерът Бойко Борисов коментира днес въпроса ще наложи ли и нашата страна, по примера на други европейски държави, своеобразно ембарго на износа на оръжия за Анкара. Коментара си Борисов направи след свикания от него тази сутрин Съвет по сигурността, като след заседанието той лично отиде в президентството, за да информира държавния глава Румен Радев за хода на разговорите и за актуалната ситуация.

Съветът бе свикан заради кризата в северна Сирия след турското нахлуване в контекста на потенциалната мигрантска вълна към Европейския съюз, на който България се явява външна граница.

"Държа да кажа, че няма нищо извънредно. Няма промяна от миналата седмица - нула мигранти на границата с Турция, по-голям натиск на тази с Гърция, но сме взели мерки и е спокойно", посочи Борисов.

По думите му към момента държавата няма да предприема допълнителни мерки за опазване на границата, защото това не се налага. А на съвета и пред президента "просто отчетохме нула миграция".

И допълни:

"Категорични сме, че военната операция трябва да спре, защото рискът от хуманитарна криза е голям. А възникне ли хуманитарна криза, това означава нарастване на мигрантската вълна - това са свързани процеси. Затова настояваме да бъдат прекратени военните действия. Само дипломацията е тази, която може да реши този конфликт."

На въпрос за европейските санкции срещу Турция и каква ще е българската позиция, Борисов посочи: 

"Те външните министри вече го решиха..."

И допълни:

"Вижте, ние имаме над 5 милиарда долара стокооборот с Турция и са наши съседи. Така че за операцията сме категорично против да продължава, защото носи хуманитарна криза. Ние със санкциите с Русия, с която ни е къде-къде по-малък стокооборотът, загубихме над половин, един милиард лева, а при едни санкции с Турция ще загубим милиарди. 

И да не забравяме, че Турция е член на НАТО и може да поиска задействане на чл. 5 (бел. ред - че когато страна-членка е атакувана и заплашена, може да поиска помощ от другите). Казват, че имат над 700 нападения от кюрди и сирийци. Така ли е, не е ли - не искам и да си помислям. Те вече официално говорят за член 5", посочи още Борисов.

И заяви в заключение, че това, което иска, е да се спазва споразумението с Турция за задържане на мигрантите на нейна територия. След което призова "колегите", които се изказват, "да знаят, че имаме морска и сухопътна граница".

"Ако влязат 150 000-200 000 мигранти?!... Ако влязат в Странджа няколко стотин хиляди, не искам да се ангажирам с резултата. Гърция има острови, има къде да ги сложат", заяви премиерът.

Борисов отрече и да се е изказвал в подкрепа на турската офанзива, каквито информации се появиха като изказана благодарност от турския външен министър Мевлют Чавушоглу. В отговор на въпрос той посочи, че подкрепя споразумението с Анкара за мигрантите, но не и военните атаки.

Вчера министърът на външните работи на Люксембуг Жан Аселборн заяви, че "Дори и в ЕС понякога стават чудеса. Току-що се договорихме всяка страна в ЕС да прекрати незабавно износа на оръжие за Турция. Остава да договорим юридическите детайли".

Дипломат в Брюксел, говорещ под условие на анонимност обаче, коментира за Клуб Z, че този ентусиазъм е пресилен. Обещанието за придържането към цитираната позиция не е точно оръжейно ембарго, защото всяка страна решава сама дали и как да я прилага.

На пресконференция след съвета за турската офанзива върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че 28-те са избрали тази форма, защото: 

- е "по-бърза за приложение" (ембаргото изисква дълга процедура за вземане на решение, за което не е сигуро, че държавите членки биха постигнали единодушие);

- досега ЕС е налагал такива забрани за страни, спрямо които те вече са наложени от Съвета да сигурност на ООН и Турция не е между тях;

- евентуално ембарго би влязло в противоречие със споразумения, които държавите от НАТО имат помежду си.

"Не искаме държавите членки, които са също съюзници в НАТО, да попаднат в сложна ситуация, когато става дума за прилагане на рамка на ЕС за оръжейно ембарго", каза Могерини. "Тази формула (на общата позиция - б.р.) позволява на всички страни, на всички държави членки да се придържат към общата позиция, ... без да поставят под въпрос тяхната принадлежност към НАТО".