Говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан потвърди информациите от последните дни, че Китай и САЩ са преодолели разногласията си и са постигнали консенсус по въпроса за сключването на търговско-икономическо споразумение. 

"Това, което твърдят САЩ, отговаря на действителността. Доколкото ни е известно, Китай и САЩ се придържат към единна позиция по проблема с търговско-икономическото споразумение, тук няма различия", каза той на редовна пресконференция.

Последният кръг от преговори между двете страни започна на 10 октовмри и приключи с оптимистичен тон, а американският президент Доналд Тръмп коментира, че са постигнали "много, много добри резултати". Той уточни, че тя включва интелектуалната собственост, финансовите услуги и селскостопанските стоки.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин, който е участвал в преговорите, обяви, че Съединените щати се отказват от планираното повишаване на митата от 25 на 30 процента върху китайски внос за 250 милиарда долара, считано от 15 октомври.

Днес китайският дипломат изрази мнение, че предстоящето споразумение  "ще има особено важно значение" и ще се отрази "положително, както на Китай, така и на САЩ, а също и на целия останал свят".

"Доколкото ми е известно, китайските предприятия в зависимост от търсенето на вътрешния пазар и по собствена инициатива са закупили селскостопански продукти от САЩ", заяви на пресконференцията Гън Шуан. Той добави, че по негова информация Китай е внесъл 20 милиона тона соя и 700 000 тона свинско месо от началото на годината".

Двете най-големи икономики в света водят 15-месечна търговска война, която до момента е коствала взаимен обмен на допълнителни мита на стойност над 350 млрд. долара. Освен това обтегнатите им икономически отношения костват огромна част от световния растеж, тъй като пазарите стават все по-предпазливи, заради опасенията от ескалация на напрежението.