Джок Полфрийман излезе от центъра за задържане на мигранти в Бусманци, но паспортът, който досега бе причина да не бъде освобождаван, му е бил отнет. Той има забрана за напускане на страната, стана ясно от собственото му изявление на излизане от центъра.

"Не се страхувам за живота си, защото имам голямо доверие на българския народ, който ме е пазили досега. За 12 години всички, които са ме защитавали са българи. Имам голямо доверие на хората тук", заяви той, цитиран от Нова тв.

И разказа:

"Това беше малко странно. Може би час преди да бъда освободен дойдоха 40 полицаи. Претърсили са ми килията и са ми взели паспорта. Някакъв началник ми каза, че нямам право на паспорт. До колкото знам, не могат да ми забранят това. Малко е нелепо обяснението, че ме спират да напускам страната, защото ако опитам да го използвам на летище София ще има индикации, че имам забрана. Нелепо е обяснението ,че ми вземат паспорта, за да не напускам страната."

Полфрийман ще трябва да се явява ежеседмично в районно управление на МВР, докато забраната за напускане на страната не отпадне. Ще бъде настанен на адрес. За него важи заповед за напускане на страната, която е от 2011 г., издадена от тогавашния директор на дирекция "Миграция", обясни директорът на Дирекция "Миграция" към МВР ст. комисар Николай Николов.

Относно обиска по-рано днес, при който беше иззет паспорта на Полфрийман, Николов обясни, че това е стандартна практика за обиск на дома за настаняване на бежанци. "Направена е проверка на помещението, в което той е бил. Това е превантивно, проверката е рутинна", каза той.

Както е известно, определението на САС за условното предсрочно освобождаване на австралиеца, осъден през 2007 г. на 20 години затвор у нас за убийството на студента Андрей Монов, излезе през септември. Но от първия си ден "на свобода" Полфрийман бе затворен в центъра в Бусманци. Защитници на човешките права веднага повдигнаха въпроса на какво основание е отново задържан, а властите у нас обясняват, че формално издадените му още на 23 септември документи не са му връчени лично.

Правото да се напуска страната е основно право и всяко негово ограничаване трябва да е законово обосновано и да бъде индивидуално и пропорционално, заявиха и от организацията "Хюман райтс уоч", която следи случая. 

Вчера пък председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов призова състава на съда, който решава дали е законно предсрочното освобождаване на Полфрийман (по искане на прокуратурата), да вземе решението си максимално бързо. Панов подчерта в декларация, че от правна гледна точка това е "елементарен казус", който е "тежък удар върху имиджа на страната ни". И призова вътрешния министър незабавно да изпълни решението на апелативния съд - да освободи Полфрийман.

Миналата седмица ВКС проведе заседание, на което бяха изслушани защитата и обвинението по казуса - дали освобождаването на Полфрийман е законно. Адвокатът на австралиеца изтъкна, че няма основание нито в закона, нито в съдебната практика за искането на прокуратурата казусът да бъде възобновен. Съставът на ВКС може да излезе с решение и утре, и до 2 месеца - но и този срок е препоръчителен.

Днес и премиерът Бойко Борисов коментира казуса:

"Щом висшият съдия го е призовал, аз съм веднага съгласен със съдиите. Каквото кажат, аз съм съгласен. Така съм обучен", заяви.