"Амбицията на България да се присъедини към механизма на валутния курс ERM II и Европейския банков съюз преди края на 2019 г. остава на дневен ред пред правителството.

Наскоро приключен доклад на качеството на активите и извършените стрестестове на 6 български банки от Европейската централна банка обаче показаха, че две банки - Първа инвестиционна банка и Инвестбанк, са изправени пред негостиг на капитал. Като се има предвид това, възможността за отлагане на влизането на страната в ERM II до повишаването на капиталите на двете банки не бива да се изключва. "

Това пише в есенния доклад на на Световната банка, посветен на "Миграцията и изтичането на мозъци" за Централна и Източна Европа. 

В края на юли Европейската централна банка откри капиталов недостиг от 263 млн. евро в Първа инвестиционна банка и 52 млн. евро в "Инвестбанк". При ПИБ ключовият показател - базов капитал от първи ред (CET1), се оказва под търсените от ЕЦБ 8% и след прегледа на качеството на активите и след базовия сценарий на стрестеста, а при утежнения сценарий капиталът пада до отрицателна стойност -2% (при минимално допустими 5.5%).

При "Инвестбанк" след прегледа инстититуцията остава над прага, но и при двата сценария на стрестеста тя е под референтната стойност, като при утежнения сценарий достига -3.1%. 

Докладът на Световната банка идва само няколко дни след като ръководителката на Европейския съвет по банково престуктуриране Елке Кьоних коментира, че очаква България да получи възможност за присъединяване към валутния съюз през първото или второто тримесечие на следващата година. 

Другите 4 банки, които бяха включени в нарочните стрестестове - Уникредит Булбанк, ДСК, ОББ и ЦКБ, преминаха проверката. 

Ръст и работна ръка

Като изключим това предупреждение, Световната банка повишава леко прогнозата си за ръста на българската икономика. Според данните на институцията, България може да очаква повишение с 3,2%, което е повишение спрямо предната прогноза за ръст от 3%. През 2020 година пък се очаква леко забавяне до 3% и ново покачване на показателите до 3,1% през 2021 година. 

Резултатите от изследването на Световната банка показват забавяне на ръста на БВП за тази година до 3,3%, което според експертите се дължи на негативните сигнали от еврозоната и най-вече на тези от основните партньори на страната - Германия и Италия. Забелязва се забавяне както на износа, така и на потреблението, което е изненадващо на фона на рекордно високата заетост и ниска безработица. 

Анализаторите банката са забелязали и ревизията на бюджета, която правителството предприе това лято. Целта на упражнението беше да бъдат вписани непланираните разходи по придобиването на военните самоти Ф-16 от САЩ. 

Данните показват постоянно покачване на работната заплата в страната и предварителните резултати за 2018 година показват, че бедността е намалена до 7,1% от населението. 

"Въпреки това неравенството в доходите в България се увеличава и е най-високото в ЕС", пишат още от Световната банка. 

Докладът прогнозира, че намаляването на бедността се очаква да продължи със същите темпове и тя да достигне прага от 6,4% през 2020 година и до 6% през 2021 г.