ЕС даде на Великобритания срок до полунощ днес да постигне споразумение за излизането си от ЕС, което да бъде одобрено от европейските лидери на срещата им тази седмица, предаде Ройтерс.

Възможно е обаче и отлагане на „Брекзит“, насрочен засега за 31 октомври, както и провал на преговорите. Това стана ясно по време на Съвет „Общи въпроси“ в Люксембург.

Докато часовникът отброява последните часове, френският президент Еманюл Макрон разговаря с британския премrер Борис Джонсън, главният европейски преговарящ Мишел Барние информира за ситуацията представителите на 27-те страни членки на ЕС, а техническите прегвори продължават в опит да бъде постигнато споразумение.

Главна тема остава границата между Ейре и Северна Ирландия.

„Дори постигането на споразумение да става все по-трудно, то все още е възможно“, каза Барние пред журналисти.

Той допълни, че вижда три възможни сценария – споразумение днес, отлагане на „Брекзит“ или провал на преговорите.

Ирландският външен министър Саймън Ковини обаче бе категоричен, че „прозорецът“ се затваря и че споразумението трябва да бъде постигнато тази вечер, за да бъде представено за одобрение на европейските лидери на срещата им на 17 и 18 октомври в Брюксел.

„Разбира се, възможно е преговорите да продължат и след срещата, идната седмица“, допълни Ковини.

Барние заяви, че ако тази вечер няма споразумение, той ще препоръча на Европейския съвет преговорите с Лондон да продължат.

Лидерите ще обсъждат на срещата си трето отлагане на „Брекзит“, изтъкна Тюти Тупурайнен – министърката по европейските въпроси на Финландия, която в момента е председател на ЕС.