Съветът на ЕС не постигна единодушие за определяне на дата за начало на присъединителни преговори със Северна Македония и Албания.

Новината съобщи след края на заседанието Тюти Тупурайнен – министърката по европейските въпроси на Финландия, която в момента председателства Съюза. Тя говори след заседането на Съвет „Общи въпроси“ в Люксембург.

Общо 25 от 28 страни членки са подкрепили определянето на дата, каза на пресконференция еврокомисарят по въпросите на съседството Йоханес Хан.

Въпросът сега се прехвърля към държавните и правителствените ръководители на ЕС, които ще заседават в Брюксел на 17 и 18 октомри, допълни Тупурайнен.

Хан смята, че ще бъде обезсърчаващо, ако Европейският съвет също не вземе положително решение. Австрийският еврокомисар призова двете балкански държави и гражданите им да не се разколебават за пътя си към ЕС. Според него те трябва да се готвят за начало на преговорите с глави 23 и 24, свързани с върховенството на закона.

„Мисля, че допринесох много и днес съм много разочарован“, заяви Йоханес Хан и се извини на гражданите на тези страни, че днес няма добра новина за тях.

Комисарят обаче вярва, че тази седмица може да има положителен резултат. 

От финландското председателство първо предложили на министрите от ЕС да се определят дати за начало на преговорите и с двете страни. Някои членки обаче се въздържали,  а една страна е била против. По тази причина от председателството излезли с друго предложение - Северна Македония и Албания да бъдат разделени, т.е. да се даде дата поне на една от двете държави днес.

Както се очакваше, против е била Франция. За това първа обяви френската министърка по европейските въпроси Анели дьо Моншален.

А по-късно представител на президентството в Париж заяви пред Ройтерс, че е твърде рано да започват преговори с балканските държави. Иначе Франция искала да изпрати на тези страни положителен сигнал в дългосрочна перспектива. Тя обаче не може да одобри преговори, докато ЕС не реформира "безкрайната сапунена опера" с приемането на нови членки.

В крайна сметка съветът на ЕС прие заключение, в което е решено въпросът да бъде обсъден от Европейския съвет. Което според Тюти Тупурайнен се случва за първи път.