В остър сблъсък в студиото на "Референдум" по БНТ влязоха кандидатките за кмет на София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) и Мая Манолова (независима, подкрепена от БСП). Мъжката част от четиримата кандидати в студиото - Борислав Игнатов ("Демократична България") и Ангел Джамбазки (ВМРО) - едва успя да използва пълното си време.

Това бяха първи дебати с пълен състав на четирима от кандидатите с най-високи резултати според социологическите проучвания. Манолова се възмути, че обществената телевизия не е направила изключение за Борис Бонев от "Спаси София", и поиска да ползва 30 секунди от своето време за мълчание в негова подкрепа - но продължи да говори.

Водещата Добрина Чешмеджиева отбеляза, че форматът на дебатите и това правило са определени още преди да завърши регистрацията за вота и не може да бъдат променени.

Очаквано разговорът започна с темата за скандалните прояви на расизъм на мача България - Англия снощи на Националния стадион в столицата. Първи говори Джамбазки:

"Да се ползва лицево разпознаване, налагане на забрана за посещение на мачове. Тези методи работят в много европейски държави - не виждам те защо да не работят тук. Но това не е най-важният проблем.

Изключително неприятна е фиксацията върху България и българите, особено от хора, които имат постоянно прояви на футболно хулиганство. Те да ни казват на нас, че сме расисти!?", възмути се той от острия език на британските и други чужди медии.

Манолова пък не се поколеба да атакува неговата формация:

"Смятам, че истинският проблем не в това къде се намира стадионът, а това, че ксенофобията и национализмът, след като влязоха във властта, отидоха и на стадиона. Родолюбие е истинската дума, не национализъм", отсече тя и добави, че влизането на ГДБОП в Българския футболен съюз днес е закъсняла реакция.

Игнатов отбеляза, че за да има нови стадиони, първо трябва да се вложат пари в масовия спорт - да се отворят клубове, които да създадат следващото поколение добри футболисти и други български атлети.

"Категорично мястото на Националния стадион не е в центъра на София. Това блокира целия град.

В последните години проучихме 5 терена, които да са по-далеч от центъра и да са комуникативни. Един от тях, най-подходящ, се намира в район "Люлин", където предстои и разширяване на метрото. Финансирането ще е национално, не от бюджета на София. Аз отдавна настоявам за това", отбеляза пък досегашният кмет на града Фандъкова.

По темата за сигурността в София трима кандидати се съгласиха, че трябват повече камери в града - Фандъкова, Джамбазки и Игнатов. Кандидатката на ГЕРБ заговори за единен център за сигурност. Джамбазки пък предложи увеличаване на броя на общинските полицаи, Игнатов - дигитализация.

Манолова обаче отбеляза:

"Доколко са ефективни тези камери, помагат ли, когато ти ограбят детето или ти нападнат съпруга? Не помогнаха за вандалите, които лепят стикери по автомобилите на гражданите, за да вбесяват хората. Видеонаблюдение - да, но няма действия за разкриване на престъпленията."

Следващият въпрос към кандидатите бе - как ще накарат хората да спазват правилата. Разясняване на правилата и даване на личен пример - това посочи Игнатов. Манолова отбеляза като ключово премахването на привилегиите за общинските служители. Джамбазки настоя за по-солени глоби и успешното им събиране, а Фандъкова използва момента, за да изтъкне колко камери вече са сложени на бус лентите и колко ефективно е това.

"Да направим градския транспорт по-привлекателен, като видим, че автобусите се движат много по-бързо от автомобила, може би ще вземем друго решение в някакъв следващ момент", разви тезата си тя.

Игнатов обаче заяви, че има по-важни промени - например презастрояването. После се отказа от това и определи ключовия проблем - корупцията.

"Корупцията, търговията с влияние, големите нарушения с обществени поръчки. От 305  обществени поръчки за 2016 г. има 110 само с един кандидат."

Това даде възможност на Манолова да се включи:

"Най-красноречиво доказателство са санкциите на МРРБ, които наложи на СО за 5 обществени поръчки, че правилата не са честни, дискриминационни, залагат критерии, които предварително залагат участник. Повечето приличат на свирен мач. Мога да дам десетки случаи."

Игнатов отбеляза, че в комисията, която изготвя обществените поръчки, има хора и на ГЕРБ, и на БСП, и на ВМРО - т.е. на всичките му опоненти. Манолова не възрази излишно, че е независима, а продължи с атаката:

"Там има представители и на левите, и на десните, и на центъра… Но кметът трябва да отговаря, а не да се крие зад комисии."

Фандъкова веднага се защити:

"Чувам непрекъснато някакви обвинения "на ангро". Когато се говори за борба с корупцията, трябва да се говори конкретно. Знам много добре санкциите на МРРБ, привлякохме за 10 години над 4 млрд. лв. европейски средства, съвсем нормално е те да се контролират изключително сериозно.

Забравяме, че ние възразяваме срещу тези корекции и вече има решение на съда от първия програмен период и се наложи едно министерство да ни върне 2 млн. лв., защото защитихме по-високи изисквания."

Игнатов обаче повтори, че условията за тях са дискриминационни. "Не дискриминационни, завишени", повтори кандидатката на ГЕРБ. "Завишени означава дискриминационни", отсече Игнатов, а Фандъкова попита дали това означава да се допуска всеки.

Джамбазки след дълго мълчание се намеси в разговора, като отбеляза, че който има данни за престъпление, трябва да сигнализира на компетентните органи. Манолова го игнорира и започна да говори през него, но той отбеляза:

"Ако искате да прекъсвате, може да проведем и такива дебати с вас, но не съм сигурен, че ще ги спечелите. Нека бъдем малко възпитани."

Според него автобусите трябва да са възможно най-модернизирани и е грешна фиксацията върху цената на еднократното билетче - "важна е цената на абонаментната карта, за да привлича хората да пътуват през цялото време". И отбеляза важността на довеждащия транспорт до метрото.

Фандъкова не пропусна възможност да се похвали за новата трета линия на метрото (чието пускане бе забавено).

Игнатов отбеляза, че вчера е снимал автобус в София, който е по Евро 4 стандарт от 2007 г., "в пълно нарушение на концесионния договор". Откъде е сигурен, че не замества аварирал такъв, попита Джамбазки, а Фандъкова му каза да подаде сигнал - тя била наложила много санкции. Игнатов отбеляза, че няма достатъчно следене, а кандидатката на ГЕРБ не се съгласи:

"Как да няма, като има санкции?"

"Ами елате на нашата пресконференция утре и нашите експерти ще ви обяснят", контрира Игнатов с покана.

Манолова пък отбеляза, че нова поръчка именно за довеждащи автобуси включва 9-местни електробуси.

"Заложени са изисквания за 9-местни електробуси. Представете си целия "Люлин", довеждането до метрото с 9-местни автобуси!"

И отбеляза, че знае кой ще спечели - снимка на електробуса на фирмата дори била в програмата на ГЕРБ. Управляващите обаче отложили конкурса за след изборите.

Фандъкова отвърна на огъня:

"Вашите съветници или не ви съветват добре, или умишлено заблуждавате. Подадени документи няма за тази поръчка и са възможни 6 фирми. Не можем просто така да хвърляме обвинения."

Джамбазки се заяде с останалите, като започна викторина - кой автобус до кое софийско село ходи, като вмъкна и селище от зоната извън града. После сряза опонентите си, че не знаят софийските села. "Много остроумно", отбеляза Манолова, и продължи да напада Фандъкова.

"Когато нямате проекти и готови планове, разбира се, че вие разчитате на хвърлянето на някакви обвинения, аз не мога да допусна това, да говорим за това какво му е нужно на града", отсече пък досегашната кметица.

По въпроса за затварянето на центъра Манолова отбеляза, че Центърът за градска мобилност е "черна дупка" и се нуждае от ревизия, защото парите от синя и зелена зона не отиват за паркинги. Отбеляза също, че е нужно да се махне правото на безплатна зона за общинските служители.

Джамбазки се включи, че като общински съветник се е отказал от тази привилегия. 

Фандъкова отбеляза, че вече са построени 6 буферни паркинга при метрото, планират се общо 18 такива. "Този пред БНР ли?", пита Манолова и отбеляза, че той се строи вече десетилетие.

"Няма как да знаете, не ползвате тази услуга", сряза я Фандъкова.

Игнатов обаче не остави темата:

"Притеснява ме за паркингите - ако един паркинг се прави 10 години, следващите 18 ще се правят 180 години ли?"

Той отбеляза, че има пълен консенсус за поставяне на още сензори за чистотата на въздуха и следенето им в реално време. Но повдигна и темата за "Топлофикация" АД, като отново отбеляза, че бордът на директорите на задлъжнялото дружество е избран от съпартийци на опонентите му.

Джамбазки излезе с друга позната теза:

"Градът се замърсява от катуните и незаконните цигански квартали там, няма нищо общо с "Топлофикация". Отиват и си купуват плат, текстил и ги горят. Махаме незаконните цигански постройки. Тези хора са свободни да си намерят най-сетне работа, като вземат да си намерят работа… повечето имат по два крака и две ръце. Могат да работят и като започнат да го правят и се убедят, че не е нещо смъртоносно, ще могат да си плащат наема и отоплението."

"Глупости, няма отоплителен сезон, а въздухът е мръсен", реагира Игнатов.

Фандъкова се похвали пък с проект за 68 млн. лв., с който се осигурила безплатната подмяна на отоплителните уреди на 20 хил. домакинства.

"Колко печки сменихте?", попита Манолова.

"Сега работим проекта...", започна кандидатката на ГЕРБ.

"30 сменихте!", отсече подкрепената от БСП.

"Не сте се подготвила отново, 30-те бяха пилотен проект с граждански организации. Не сте изпълнявали европейски проект, не знаете сроковете", сряза я Фандъкова.

"Трябва да бъдат взети реални мерки", отбеляза Манолова.

"Например?", попита Фандъкова.

"Реални мерки..."

"Например?"

"Реални мерки за замяна на уредите и енергийни помощи, които да не бъдат предоставяне на твърди горива, мокри дърва и въглища, а за парно, газ и ток", изкара накрая Манолова.

Има такива мерки вече, отбеляза Фандъкова. Водещата най-после успя да даде думата на Джамбазки.

"Какво ме питате, че малко ми се наду главата тук. Като гледам, с архитекта имаме 3-4 минути, другите са на 0", отбеляза той.

На въпрос какво ще прави за новото строителство, кандидатът на ВМРО заяви, че ще пита някой от съветниците си, който разбира от градоустройство. "Аз разбирам", включи се Игнатов.

"Ето, направо към него, вземам г-н Игнатов. Като заместник-кмет", отбеляза Джамбазки.

"Основата е в преразглеждането на общия устройствен план, не е направено, процедурите са прекалено дълги, както се прави хартиено, аналогово, затова настояваме за дигитализация, да се превключи на нова скорост. Моето мнение е, че в историческия център не бива да се допускат високи сгради", отбеляза кандидатът на ДБ.

За финалните изказвания време имаха само Игнатов и Джамбазки, но първият щедро дари по 30 секунди на дамите в студиото.

"Нека се фокусираме върху големите проблеми. Това, което мъчи България и София, корупцията във всичките й проявления. Това е очевидно, няма нужда от конкретни доказателства. И когато влезем в Столичната община, ще направим пълна ревизия и ще видим кога е направено, и ще направим това, което ще реши всички проблеми - тази дигитализация. Тя ще помогне за всичко", отбеляза Игнатов.

"На хората им омръзна и не могат да търпят повече да бъдат обсебвани последните останали зелени пространства. На хората им писна. Моделът да се заплаща по няколко пъти за едно нещо им омръзна на столичани. София беше първият освободен град, време е да стане първият свободен град", каза Манолова.

"Хората очакват конкретни проекти, градът ни няма време за губене и за експерименти. Само за 2 месеца трябва да направим така, че защитените от нас средства за водопровод и канализация да не бъдат изпуснати. Това значи опит, екип, работа, а не приказки", заяви Фандъкова.

А Джамбазки за финал се изказа най-дълго:

"Малко говорихме за политика, често чуваме, че няма ляво или няма дясно. Решенията могат да бъдат обаче леви и десни. Обръщам се към софиянци - аз сформирам своите политически позиции по няколко репера. Единият от тях е премахването на два паметника - на армията окупатор и на американските летци. Аз ще ги премахна", отсече той. "Не чувам да се коментира и западната пропаганда с разни паради, стратегии и прочие. Такива неща няма да се случват. София без гета, на реда, София с връзка с кварталите, без гей паради и прочие, София, в която има ред и дисциплина."