Кой чий "скрит" кандидат е, кой бил "папагал" и кой се опитва да се изкарва "политическо бебе", кой с кого е управлявал в миналото и защо - това бяха част от сюжетите на организираните от Нова тв дебати между четирима от кандидатите за кмет на Пловдив.

В дискусията участваха Здравко Димитров (ГЕРБ), Славчо Атанасов (НФСБ/ВМРО), Николай Радев (БСП) и Дани Каназирева ("Съюз за Пловдив"). Извън политическите нападки претендентите за наследник на настоящия кмет Иван Тотев се обединиха около някои теми - например, че са нужни мерки за промяна на транспорта в града, както и че трябва догонващо развитие, защото Пловдив - вторият град в България, е на 7-о място по размер на заплати.

„Пловдив се задушава, защото е от табела до табела. Областта е една от най-бързо развиващите се – инвестициите са над 2 млрд., но те са извън града. Затова трябва да се приобщят "Родопи" и "Марица”, заяви Здравко Димитров още в началото на дискусията.

С това се съгласи и Каназирева – въпреки че около града има инвестиции, приходите от тях не са в Пловдив.

Радев пък каза, че средните заплати в Пловдив са ниски, защото фирмите, които започват дейност там, търсят евтина работна ръка. Според Атанасов обаче кметът, който и да е той, не може да намери сам решение на тези въпроси, защото не са от неговата компетентност.

Здравко Димитров обяви, че ще предложи да се въведат е-услуги и общината да се обърне към услуги за бизнеса.

"За 4 г. голямата задача е Пловдив да настигне по заплати София и да се създадат по-благоприятни условия за бизнеса", убеден е той.

"Бизнесът иска работна ръка и кметът може да насочва обучението в тази посока. Доходите са ниски, защото се работи на ишлеме", каза пък Радев.

Славчо Атанасов пък се похвали, че "битката за присъединяване на нови територии към Пловдив, където е индустриалната зона, я започнахме ние с д-р Иван Чомаков", препращайки към своя кметски мандат, който приключи преди 8 години. По думите му бизнесът бил "рекетиран от разни партийни централи", но не даде примери.

"Г-н Атанасов, помним вашето управление, то не беше обърнато към бизнеса" , отвърна му Каназирева. И му напомни, че е станал кмет с подкрепата на ГЕРБ, след което той е завил към БСП. 

Атанасов пък се защити, че по неговото управление градът с най-ниски данъци в България бил Пловдив.

Радев на свой ред се включи, приписвайки заслугите за въпросните ниски данъци на БСП: "Те бяха намалени през втората година от вашия мандат, когато БСП влезе в управлението", обърна се той към Атанасов.

По темата с транспорта, задръстванията, инфраструктурата, паркоместата в Пловдив отново всички бяха единодушни, че проблеми има. 

„Когато се вдигнаха данъците за колите, всички транспортни фирми излязоха от Пловдив. Трябват кръстовища на две нива, да се завърши Околовръстното, да се направи пробив под гарата. Трябва и да се оптимизира градският транспорт”, заяви Димитров.

Каназирева пък каза, че „Съюз за Пловдив” е единствената група, която всяка година внася предложение за намаляване на данъците, а Атанасов дори обяви, че в София в момента се шофирало по-лесно, отколкото в Пловдив.

Опозиционно атакува Николай Радев, който нарече поръчката за таблата по спирките на градския транспорт „престъпно изпълнение от страна на сегашното управление”. Причината е, че освен всичко друго и не работят, трябва им и ремонт.

Стана ясно, че транспортният проект на Пловдив, правен от настоящата власт, вече е в прокуратурата. 

Продължи темата Каназирева: 

„Имаше огромен политически чадър върху приватизатора. И сега трябва ревизия на транспортния проект, нова схема за удобни връзки между отделните райони, ново общинско транспортно дружество, което да кандидатства за евросредства за екотранспорт.”

Здравко Димитров даде заявка за намаляване на общинския данък за МПС.

Последва частта със слуховете и теориите на конспирацията, които най-много скараха опонентите.

На версията, че ВМРО ще подкрепи Фандъкова в София, но ще прежали Славчо Атанасов, той отговори, че това не е така. Според Каназирева обаче било обратното - сегашният кмет Иван Тотев (ГЕРБ) играел Славчо да спечели - тоест срещу кандидата на ГЕРБ Димитров. 

"Моля анализаторите да се уточнят - според едните съм бил скрит кандидат на БСП, според другите - скрит кандидат на ГЕРБ" - подчерта Атанасов, наблягайки, че е очевидно, че версиите твърде много си противоречат, тоест и двете не са верни според него. 

На Каназирева в хода на разговора пък й се наложи да обясни, че и тя не е "човек на Тотев" - обвинението дойде от Атанасов. Тя подчерта, че е подкрепяла предложения, добри за града. Атанасов я репликира по "коалиционните теми" и кой с кого играе, а тя му отвърна:

"Г-н Атанасов, не мога да разбера защо се правите на бебе в политиката, все едно сте роден вчера. А вие сте в политиката от 30 години!"

Атанасов се обиди. А преди това - заради обвинения на Каназирева, че част от наболелите днес проблеми в града са още от неговия мандат, я обвини:

"Повтаряте едно и също като папагал."

Димитров не влезе в тези политически престрелки. Той обяви, че е готов за балотаж с кандидата на БСП Николай Радев - на въпрос на самия Радев.

Когато дойде ред участниците да си задават въпроси, Николай Радев попита Атанасов вярно ли е, че ако стане кмет, ще тегли нов заем. "А на други хора обяснявате, че ще намалявате данъците. Кога казвате истината?", попита кандидатът на БСП.

Славчо Атанасов декларира, че без заем няма как да се направят обекти като "Модър - Царевец" и пробива под Водната палата.

Кандидатът за ГЕРБ попита Славчо Атанасов за случилото се на мача Англия - България в качеството му на действащ депутат и председател на спортната комисия в Народното събрание. И попита къде е неговата отговорност.

"Нашата задача е да творим закони, нито съм полицай, нито прокурор. Ние нашата работа сме я свършили", отговори Атанасов.

"Видя се как сте я свършили!", реагира Димитров.