Задържани са шестима фенове за расисткия скандал на мача България - Англия (0:6). Те са отведени за разпит в 1-во РПУ в София. СДВР започна спецоперация по издирването на всички, показали обидни жестове по време на двубоя. Първоначално бе обявено, че са четирима. 

Любопитно е, че се говори за "спецоперация", при условие че запалянковците бяха забелязани още на стадиона, а след това снимките им обиколиха света.

По информация на БНР стана ясно, че има хора и от провинцията, които ще бъдат издирени и закарани в полицейските управления. Вероятно става въпрос за фенове на "Локомотив" (Пловдив) - те бяха заедно с ултрасите от левскарската групировка "София запад" в сектор "Б" на ст. "Васил Левски".

В късния следобед директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев даде подробности за операцията, от които става ясно, че задържаните всъщност са шестима, а още трима се издирват.

"В хода на незабавно започнатите от СДВР действия са установени 15 участници в незаконната проява, като за деветима има събрани данни, включително и експертни справки (лицево-идентификационни).

Шестима от тях са задържани, а трима се издирват, като на двама са връчени призовки и се очаква да се явят в полицията да дадат показания. Работи се по събиране на доказателства за други шестима. Материалите ще бъдат докладвани в Софийската районна прокуратура.

Не толерираме такова поведение, всички нарушители на обществения ред ще бъдат призовани, някои от тях задържани и спрямо тях ще бъде взето отношение, заяви категорично старши комисар Хаджиев", се казва в информацията на СДВР.

Двубоят България - Англия, около който се създаде напрежение още преди срещата, два пъти беше прекъсван преди почивката заради нацистки поздрави и обиди и маймунски звуци. През втората част продължи по-спокойно, но британците е трябвало да бъдат убеждавани да го завършат.

Вчера цяла Европа коментираше скандала, а в булевардни лондонски издания България понесе тежки обиди.

УЕФА обяви, че са повдигнали обвинения на БФС за расистко поведение, хвърляне на предмети, освиркване на химна на Великобритания и показване на видеоповторения на таблото на стадиона.

Това не е първото ни провинение за расизъм и се очаква наказанието от УЕФА да е сурово. Дисциплинарната комисия на УЕФА е повдигнала и две обвинения срещу Английската футболна асоциация за освиркване на българския химн и липсата на достатечен брой стюарди за агитката на гостите.

Красимир Балъков се извини официално вчера, сред като Борислав Михайлов подаде оставка, поискана му от Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев. В офисите на БФС пък влезе ГДБОП - акцията е за шефовете на съдийската комисия и някои рефери.