Каквото ни е управлението на държавата, такъв ни е футболът.

Такъв извод направи президентът Румен Радев в коментар за последните събития в Българския футболен съюз (БФС) след мача с Англия, завършл с позорния резултат 0:6 и расистките прояви от трибуните на шепа хора, неизведени от МВР по време на срещата (тръгнаха си сами малко преди почивката). В резултат президентът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка (след като тя му бе поискана от премиера Бойко Борисов), ГДБОП влезе в съюза (по твърденията на Борисов - предварително планирано), а България чака санкции от УЕФА.

"Не трябва да съдим за футбола като някакво единично дело и явление в държавата. Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото ни е управлението на държавата, такова е управлението на българския футбол", посочи Радев, цитиран от агенция "Фокус".

И допълни по адрес на обвиненията, че правителството се меси в дейността на БФС, който е независима структура и няма нищо общо с бюджетна издръжка:

"Вчерашните действия са блестящо доказателство за това. Не искам в никакъв случай да се превръщам в адвокат на президента на БФС, най-малкото заради липса на характер на терен и заради самата игра. За мен е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин в една абсолютно независима от държавата федерация."

Според него "със самите призиви и обяснения, че тази оставка се иска заради расистки изстъпления управляващите се саморазобличиха". По думите му БФС не може да носи отговорност за поведението на феновете си и да изземе функциите на органите на реда (които чак днес са провели следствени действия по издирване и арестуване на футболните хулигани, б.р.). 

"Искането за оставка по този повод е паническо бягство от отговорност на хората, които по закон я носят", допълни още държавният глава.

И допълни, че не трябва да допускаме генерализация на България като расистка държава, а "държавата да приложи драконовски мерки по отношение на футболното хулиганство".

"Крайно неприятно е България, която спаси 50 000 евреи, която не допусна нито един от тях да бъде изпратен в лагерите на смъртта, в най-ужасното за Европа време, да бъде олицетворявана с расизъм.

"Докато политици се изкушават да използват футболни агитки в протести и контрапротести, тези редициви ще продължават", допълни още държавният глава.