Вицепремиерът Красимир Каракачанов разви оригинална теза като сравни ултрасите от мача България-Англия с протестиращи граждани, които "блокират София, спират икономическото развитие на цели региони". 

„Като говорим за футболните агитки, които правят непозволени неща, вие ще ме подкрепите ли, ако поискам по-строги санкции за тези, които се правят на по-интелигенти, и ходят да затварят кръстовища, блокират София, спират икономическото развитие на цели региони, ще ме подкрепите ли?“, запита Каракачанов. 

“Ако вие това не сте го разбрали и не го третирате по един и същи начин, за какво си говорим? Едните били с фашистки поздрави, нарушавали закона и са строги, другите не са с фашистки поздрави, но пак нарушават закона, пак възпрепятстват гражданите и правят безредици, но те са добри, защото не са с фашистки поздрави. Законът трябва да е еднакъв. Започнем ли да го делим на такива, каквито ни харесват и такива, които не ни харесва, ефектът го няма”, добави той.

Иначе силовият вицепремиер смята, че полицията си е свършила работа по време на футболната среща в понеделник вечер. 

„Похвално е, че полицията си е свършила работата, без да използва сила при извеждането на футболните фенове на мача България – Англия“, каза силовият вицепремиер Краисимир Каракачанов. 

Той обясни, че полицията арестува някого при оказана съпротива, а извеждането на ултрасите мирно и тихо е било добра опция. По време на футболният мач, който широко беше отразен от европейските медии, полицията по никакъв начин не неутрализира провокаторите, а те сами напуснаха стадиона. 

„Силови действия в агитката може да предизвика разбунване на цялата агитка и този, който ги подкрепя, и този, който не ги подкрепя“, коментира още Каракачанов. 

Попитан защо на стадиона са допускани хора, които са стари познайници на полицията, Каракачанов отговори:

„Защо не се огледаме да видим някои от агитките не се ли занимават и с друга дейност, освен да подкрепят отборите?“. 

Каракачанов каза, че под това има предвид разпространение на дрога, организиране на други неща.

„Протести и контрапротести не знам дали като агитки ги мобилизират, но някои неща, които са и наказауеми от закона“, добави министърът.

За Турция

Европейският съюз ще заеме разкрачена позиция спрямо Турция заради икономическите интереси и инвестиции, които има в  страната. Такава теза разви  Каракачанов след заседание на Министерски съвет. 

По думите му новите бойни действия, които отвори турското нахлуване в Сирия крият опасност от свободното придвижване на 150 хиляди джихадисти и техните семейства, които до момента са охранявани в лагери от кюрдските сили. 

„Ако тези хора бъдат освободени, има две възможности: или да се омешат групи бежанци и да тръгнат към Европа, което е проблем, или другият вариант е да възобновят бойните действия срещу сирийската държава. И тогава целият конфликт да ескалира отначало. Тогава вече става отново много неприятна ситуация“, каза още той. 

Според него българската позиция трябва да е балансирана при санкции спрямо Турция и много твърда на самата граница. Той отново заяви, че българската армия е в готовност да подпомага „Гранична полиция“.

„Надявам се, че заедно с полицията и подкрепата на обществото ще съумеем да го свършим. Без подкрепата на обществото няма как да стане, защото може да се наложи да се използват и по-твърди мерки. Не казвам употреба на огнестрелно оръжие, макар че ако някой употреби оръжие срещу полиция или военнослужещ, те са в правото си да отговорят“, добави военният министър.

За Македония

Вицепремиерът и лидер на ВМРО беше категоричен, че България и Северна Македония трябва да се разберат въпроса чий е Гоце Делчев. 

„Ако няма да се разберем по въпроса за Гоце Делчев, Северна Македония – в антрето на ЕС и ще чакат.“, предупреди той и каза, че партията му няма да се примири за компромиси с българската история. 

„Няма да го направя в името на това да ходят скопските политици, да ми се кипрят в Брюксел и да ми се правят на европейски политици“, добави Каракачанов.