Икономиката на Хонконг е навлязла в рецесия през третото тримесечие на годината. Това съобщи днес главната администраторка на територията Кари Лам в годишното си обръщение към местния парламент, предава БТА.

"През първата половина на 2019 г. икономическият ни растеж достигна скромните 0,5 на сто на годишна основа. Това бе най-лошият показател от кризата през 2009 година", каза тя.

По думите й проявите на насилие при антиправителствените протести през последните месеци са влошили ситуацията, създавайки "безпрецедентни предизвикателства" за икономиката на Хонконг. От юли се отчита рязко намаляване на туристите и продажбите на дребно, понижение на износа, сериозно влошаване на бизнес доверието, инвестициите и потреблението.

"Предполагаме, че икономиката на Хонконг е навлязла в техническа рецесия от третото тримесечие. В средата на август правителството понижи прогнозата си за икономическия растеж през 2019 г. до 0-1 на сто", посочи Лам.

Безредици в парламента

Годишната реч на Кари Лам премина изцяло под знака на продължаващите протести. Продемократични депутати на два пъти прекъснаха годишната реч на шефката на изпълнителната власт и тя бе принудена да я изнесе със закъснение от 75 минути и чрез видеоконферентна връзка.

Когато Лам започна да говори в парламента, продемократични депутати я прекъсваха с викове и размахваха плакати, на които тя бе изобразена с окървавени ръце. Лам напусна пленарната зала и няколко минути по-късно се върна за втори опит, но отново беше прекъсната. Тя отново напусна залата и изнесе речта си по видеоконферентна връзка със 75 минути закъснение, застанала на фона на знамената на Китай и Хонконг.

Тя предупреди, че продължаващото насилие и разпространяване на омраза ще подронят основните ценности на Хонконг. Лам подробно описа плановете си за справяне с недостига на жилища на достъпни цени в Хонконг, който е един от основните поводи за протестите, и по други въпроси като изграждане на нови тунели и освобождаване на земи за строителна дейност.

В отговор депутати призоваха за оставката на Лам, свободни избори и независимо разследване на прекомерната сила, която според тях полицията е използвала срещу демонстрантите. Някои от протестиращите депутати носеха маски на китайския президент Си Цзинпин.

 

Китай се възмути от САЩ

Малко по-рано през деня пък Китай изрази силно възмущение и заяви, че е категорично против приети от Камарата на представителите в американския Конгрес законопроекти в подкрепа на протестиращите в Хонконг.

Един от трите одобрени законопроекта осъжда намесата на Китай във вътрешните работи на Хонконг и изисква налагане на санкции срещу китайски представители, "отговорни за подкопаване на основните свободи" в града. 

Вторият предвижда американският държавен секретар да извършва годишен преглед за установяване дали Хонконг е достатъчно автономен по отношение на Пекин да поддържа специален икономически и търговски статут, а третият гарантира, че срещу протестиращите не се използват американски оръжия.

Хонконгското правителство също изрази съжаление във връзка с приемането на законопроекта и подчерта, че чуждестранни законодателни органи не трябва да се месят под каквато и да било форма във вътрешните работи на Хонконг.

Безредиците на острова продължават вече няколко месеца. Всичко започна от идеята на местните властти да приемат закон, който позволява екстрадицията в континенталната част на Китай. Според протестиращите това е рязко сближаване на града с репресивния апарат на комунистическата власт в Китай. Законопроектът беше оттеглен още в началото на септември, но недоволството продължи и иска оставката на цялото правителство. През последните седмици сблъсъците се ожесточиха и властите започнаха да използват водни оръдия, сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръскват демонстрантите.