Ако лидерите на ЕС в четвъртък и петък вземат негативно решение за започване на присъединителни преговори, или ако отново решат да отложат решението, македонското правителство ще падне, не защото ще е чувствително, а защото ще загуби мнозинството си в парламента, заяви премиерът на страната Зоран Заев на дискусия, организирана от Фондация „Фридрих Еберт“ за европейските перспективи на Скопие, съобщава агенция „Фокус“.

„Обещахме на депутатите, казахме им да гласуват за промяна на името, за промяна на Конституцията, за приемане на Договорите с България и Гърция, защото ЕС ни обеща, че ще определи дата за преговори, а не веднага да станем членове. В тази връзка вярвам, че те ще се погрижат да не дават място на трети страни и да не позволят на радикалния национализъм да се върне в страната“, предупреди Заев, като добави, че очаква нова информация тази вечер от срещата между Меркел и Макрон.

Коментирайки вчерашната среща на министрите в Люксембург, Заев изрази съжаление, че министрите от ЕС „не са имали достатъчно смелост да вземат решение и да поддържат мотивация в Македония и Албания“.

Проблемът е Франция. Знаем, че са необходими реформи, но реформи са възможни паралелно с поддържането на мотивацията. В противен случай национализмът, популизмът и радикализмът ще се върнат. Балканите страдат много заради това, научихме се от това и искаме да продължим напред, за да станем европейци. Ако накажат най-добрия пример, как ще мотивират Вучич, как ще мотивират Тачи в Косово или как ще мотивират Босна и Хелцеговина. В нашия регион също има голям интерес от Турция, Русия и Китай да проникнат в Европа и да бъдат по-мощни. Но те не ни предлагат върховенството на закона и демокрацията, видяхме го и искаме демокрация“, обясни македонският премиер.
В този контекст Заев заяви, че агенти от други страни работят срещу свободата и демокрацията и срещу интеграцията на Македония в НАТО.
Той добави, че не губи надежда и че все още е възможно да се приеме нова методология за преговори, но и да се вземе решение за започване на преговори.

Станишев към Туск: Може да се подкопае надеждността на ЕС

Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев призова днес в писмо председателя на Европейския съвет Доналд Туск да вкара въпроса за присъединяването на Северна Македония и Албания дневния ред на започващата утре среща на върха на ЕС в Брюксел.

„Позволете ми да настоявам за необходимостта от едно последно усилие - последен шанс за постигане на споразумение между европейските лидери по този въпрос. Предвид важността на стратегическите и икономическите интереси и тези на сигурността на ЕС сме убедени, че пред нашите държавни или правителствени ръководители трябва да бъде представена необходимостта от по-нататъшно поставяне на въпроса“, пише Станишев.

В посланието си той изтъква, че премиерите Зоран Заев и Еди Рама (негови съпартийци в ПЕС) и оглавяваните от тях социалистически правителства са изминали трудния път на реформите.

„Опасявам се, че ако не вземем решение сега не само ще подкопае надеждността на ЕС, но ще застраши и политиката на разширяване и ще дерайлира в бъдеще процеса на интегриране на Западните Балкани. Не трябва да се проваляме. Дължим го не само на народите от страните от Западните Балкани, но и на всички граждани на ЕС, които очакват решителни действия и отговорно лидерство, а не само „сигнали“, завършва Станишев.