Насред процедурата по предсрочното освобождаване на директора на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов, ръководството реши да пусне конкурс за директор на програма "Хоризонт".

Реклама за подбирането на кандидати върви в ефира на обществената медия. Няма подробности за хода на самата процедура и подадените кандидатури.

"Търсенето" на заместник на пенсионирания от новото ръководство бивш директор Ивайло Савов се случва в помеждутъка, в който Съветът за електронни медии (СЕМ) гласува "за" старт на процедурата по отстраняването на Костов на 9 октомври и окончателното гласуване, което се очаква да се случи утре. 

Самият Костов пък си отива именно заради замлъкването на програма "Хоризонт" за близо пет часа на 13 септември, за което в момета прокуратурата провежда разследване. Пенсионираният Ивайло Савов пък бе сред журналистите, които разказаха за упражняван натиск върху Костов. Той твърди, че с думите "ще ме сготвят накрая" генералният директор на БНР му е оказвал натиск да отнеме правосъдния ресор на журналистката Силвия Великова - случаят, с който започнаха всички проблеми на радиото и на избрания му през юли директор Костов.

След Савов, като временно изпълняващ длъжността, поста пое Николай Кръстев. Той напусна след броени часове тази позиция - именно заради разразилия се скандал с отстраняването на Великова и от ресора й, и от ефир. Мястото на Кръстев като и.д. бе заето от Мартин Минков.

Иначе за поста се изисква образователна степен "магистър", 5 години стаж и 3 години на ръководна позиция. Срокът за подаване на документите е 8 ноември т.г.