Една трета от българите живеят в риск от бедност или социално изключване. Над  два милиона души в страната разполагат с месечен доход около и под линията на бедност, която към момента е малко под 350 лв. Това сочат данните от ново проучване за нивата на бедност в Европейския съюз на статистическата агенция Евростат. 

Страната е абсолютен първенец по този показател като данните сочат, че през миналата година цели 32,8% от населението са били застрашени от крайна бедност. Въпреки това се забелязва подобрение с предходната 2017 г., когато този процент е бил по-голям - почти 39%. 

Веднага след нас в негативната класация следва Румъния, където застрашените достигат 32,5%. Разликата между нас и северната ни съседка е нищожно малка за 2018 година и ще бъде интересно да се проследят данните за настоящата година, която е представяна като много силна от икономическа гледна точка и като рекордна по отношение на редуциране на безработицата. 

България обаче може да се похвали, че е и държавата, която е успяла в най-голям мащаб да намали бедността в период от 10 години. От 2008 г., когато броят на застрашените ни съграждани е бил почти 3,5 милиона, до 2018 г. се наблюдава сериозен напредък, пишат от Евростат.

Първата петица за страни, чиито жители са застрашени в най-голяма степен от бедност и социално изключване, се допълва от Гърция, Латвия и Литва. 

На обратната страна на класацията е Чехия - само 12% от гражданите на страната са застрашение от бедност. Следват Словения, Словакия, Финландия, Холандия и Дания. 

Общата статистика за целия Европейски съюз показва, че през миналата година почти 110 млн. души или 21,7% от населението са били изложени на риск от бедност. Според критериите на Евростат това означава, че те са отговаряли на поне един от следните критерии: риск от бедност, заради ниски доходи; силни материални лишения или живеещи в домакинства с много ниска интензивност на труда.