Части на сирийската армия навлязоха в североизточния град Ракка - бившата столица на ИДИЛ.

Те започнаха да инсталират контролно-пропускателни пунктове, съобщи просирийската телевизия "Ал Маядин", цитирана от Ройтерс, ТАСС и БТА.

В неделя контролиращите града кюрдски сили сключиха споразумение със сирийското правителство за разгръщане на сирийски войски по границата с Турция след започналата на 9 октомври турска военна операция в района. Преди това Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли американските военни части от Североизточна Сирия.

Решението му предизвика остри критики дори сред републиканците, тъй като то се възприема като предателство спрямо кюрдите, които загубиха 11 000 бойци в борбата срещу Ислямска държава, редом до САЩ. 

Вчера сирийските правителствени сили установиха контрол над град Табка и разположеното наблизо летище в провинция Ракка, както и няколко моста на река Ефрат и две водни електроцентрали, припомня ТАСС.

Кремъл съобщи по-рано днес, че турската военна операция в Североизточна Сирия не трябва да вреди на политическия процес в страната и че действията на Анкара е необходимо да бъдат пропорционални, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Говорителят на руският президент Дмитрий Песков сподели пред журналисти, че Москва уважава правото на Турция да се защитава. Запитан колко може да продължи тази операция, той отбеляза, че е "трудно да се говори за някакви срокове".

Сирийската армия е поела контрол върху военни бази в Североизточна Сирия, изоставени от американските сили, предаде руска държавна телевизия днес, цитирана от Ройтерс и Франс прес. Руски медии излъчиха първите кадри, показващи как руски и сирийски войски заемат позиции в зоната на град Манбидж, където преди това бяха разположени американски военни.

Обществената телевизия "Россия-24" показа руски танкове, които обикалят северния сирийски град, в деня след като Русия оповести, че изпраща патрули в региона.

Друг финансиран от руската държава канал - RT (Ар Ти), показа кадри на изтеглящ се американски конвой, който се разминава със сирийски конвой на пътя между Манбидж и Кобане.

Руското министерство на отбраната уточни, че сирийските сили са поели контрол върху повече от 1000 кв. км. в региона на Манбидж.