Британският министър за Брекзит Стивън Баркли обеща, че правителството ще се съобрази със Закона за оттегляне от Европейския съюз, известен като Законът на Бен и ще напише писмо до ЕС, в което ще иска отсрочка за Брекзит до 31 януари 2020 г., ако не бъде постигната сделка с Брюксел до 19 октомври, пише вестник "Ландън ивнинг стандард", цитиран от агенция "Фокус".

Попитан от депутати дали правителството ще се съобрази със закона, Баркли отговори положително.

„Мога да потвърдя, че както министър-председателят (Борис Джонсън) неколкократно заяви, правителството ще се съобрази със закона“, заяви Баркли пред британската парламентарна комисия за Брекзит.

Баркли все пак отказа да отговори директно, когато беше попитан дали може да гарантира, че Великобритания няма да напусне ЕС на 31 октомври, ако Джонсън изпрати писмото и му бъде предоставена отсрочка.

„Смятам, че избързвате с няколко стъпки. Мисля, че ключовият въпрос пред нас е дали сме способни да стигнем до споразумение“, заяви той.

„Проблемите пред нас днес, от правителствена гледна точка, са как да стигнем до сделка и да напуснем ЕС по най-гладък и подреден начин. Защото премиерът и правителството са абсолютно посветени на напускането (на ЕС) на 31 октомври“, добави Баркли.

Докато продължават напрегнатите преговори в Брюксел, преди ключовите срещи на Европейския съвет на 17 и 18 октомври, министърът заяви, че правителството е представило проекти на текстове за политическата декларация с ЕС.

Освен това той обеща, че новите предложения за Брекзит, когато бъдат гласувани в парламента, че бъдат по-приемливи в сравнение с по-ранните предложения на Тереза Мей, които бяха отхвърляни от Камарата на общините три пъти.