Румънката Лаура Кодруца Кьовеши съвсем официално вече е главен прокурор на ЕС.

Тя бе утвърдена от Конференцията на председателите, съставена от шефа на ЕП Давид-Мария Сасоли и лидерите на политическите групи.

Така Кьовеши може да започне 7-годишния си мандат.

Как се стигна до избора

Преговорите между Европарламента и Съвета на ЕС се водеха от пролетта.

Екипът на ЕП подкрепяше от самото начало Кьовеши. В началото Съветът бе за французина Жан-Франсоа Бонер. Преди месец обаче той промени позицията си. Твърди се, че след среща с преговарящите от новоизбрания Европарламент финландското председателство се обърнало към страните от ЕС, за да проучи доколко биха проявили гъвкавост. Това направипа 17 държави.

Европейска прокуратура – що е то?

Европейската прокуратура се очаква да заработи през 2020 г. Това ще бъде независима служба, натоварена с разследване, преследване и изправяне пред съда за престъпления срещу бюджета на ЕС като измами, корупция или трансгранични измами с ДДС на стойност над 10 милиона евро. Списъкът на престъпленията може да бъде разширен в бъдеще и в него да бъдат включени деяния като тероризъм.

22 страни, сред които и България, участват в Европейската прокуратура. Петте държави, които засега са извън нея - Швеция, Унгария, Полша, Ирландя и Дания, могат да се присъединят по всяко време.

Централата на Европейската прокуратура ще се намира в Люксембург. Там ще бъдат главният прокурор и Колегията на прокурорите от всички участващи страни.