Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви на профила си във фейсбук, че ще подкрепи санкции срещу Турция заради войната, която Реджеп Ердоган започна срещу кюрдите в Сирия. Ето как се мотивира Кънев:

"Има случаи, в които моралните съображения и хладната преценка на интереса водят в една и съща посока. Такъв е случаят с турската инвазия в кюрдските райони на Сирия и реакцията на ЕС.

Сирийските кюрди бяха ключови съюзници на цивилизования свят във войната с ИДИЛ. И тяхното отношение към човешките права, демокрацията и религиозната толерантност, положението на жените в обществото, е много по-близко до нас от това на всеки друг участник в Сирийската гражданска война.

С включването на паравоенни групи и целенасочените екзекуции на цивилни, режимът на Ердоган все повече заприличва на самата Ислямска Държава. От друга страна, интересът на България, а и на цяла Европа, е в Близкия изток да се възстанови мирът и бежанците да се върнат в домовете си. Инвазията на турската армия и на паравоенни терористични групи е фактор в обратната посока.

Ердоган може да бъде спрян. Но за целта е нужна единна и категорична икономическа санкция от целия ЕС. Скандалната подкрепа за Ердоган от Орбан и лъкатушенето на Бойко не помагат нито на мира в Сирия, нито на сигурността по границите на ЕС.

В предстоящите дебати и гласувания в ЕП ще подкрепя линия на спиране на предприсъединителните фондове и категорично предупреждение за замразяване на митническия съюз".