Предизборният сблъсък между двете кандидатки за кмет на София с най-добри шансове според социолозите ескалира днес и в ефира на Нова Телевизия. Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ и СДС и досегашен кмет, се изправи за пореден път срещу независимата кандидатка Мая Манолова (подкрепена от БСП), като този път въпросите на телевизията-домакин вкараха двете в конфликт още от първия въпрос.

А той бе - коя е най-голямата лъжа, която кандитатката е чула от своята опонентка. Фандъкова спомена твърденията на Манолова, че са обявени обществени поръчки преди изборите с предварително решен победител (нещо, в което се обвинява Столична община, а и десетки други български институции, от години). 

"Че г-жа Фандъкова сама взима решенията за Столична Община", отсече пък Манолова.

Дебатът след това започна в по-познат маниер. Фандъкова призна, че не се гордее с организацията на ремонта на бул. "Граф Игнатиев", забавян многократно и преремонтиран, Манолова отбеляза, че не се гордее с това, че често закъснява. И двете сами си избират дрехите и стайлинга, но Манолова получава помощ от дъщеря си. Кандидатката на ГЕРБ е говорила последно по телефона с Красимир Димитров от дирекция "Аварийна помощ и превенция" в Столична община за покрива на изгоряла сграда в Бухово - въпреки че би трябвало да е в отпуска като кмет по време на кампанията. Манолова - с мъжа си, който се чудел дали ще стигне навреме до студиото при тежкия трафик.

"Проблемът в София обаче са неравенствата. Неравенствата между хората, между център и квартали, достъп до детска градина, до качествено училище и образованиее. Това, което ще променя, е нивестиция в кварталите, за 4 години изграждане на детски градини за всички. Добри училища с работещи лекарски кабинети, спортни зали и игрища, сигурност и безопасна среда около всяко столично училище. За да останат в столицата, хората искат нормален живот, спокойствие и перспектива", маркира Манолова част от програмата си.

"За мен развитието на икономиката е водещо, защото само така могат да се увеличават доходите. Производства с добавена стойност. София попадна в топ 10 на "Файненшъл таймс" за най-добрите градове за инвестиции и правене на бизнес, и това не е случайно. Имаме големия шанс да привлечем технологичен инвеститор. Повече и по-качествени работни места, местният бизнес да има повече възможност за работни места", каза пък Фандъкова.

Първи сблъсък между двете стана, когато разговорът навлезе в темата със Северната тангента на столицата. Фандъкова посочи това като добър пример за развитие на града и връзка с кварталите, Манолова отбеляза, че проектът се развива бавно и досега само е създал повече разделяне. Тя обеща:

"Това, което предлага моята програма е визия за развитие на север, изграждане на Северния град, пътища, транспорт, социална инфраструктура, приемането на устройствен план. Сега няма детски градини, пътища, тротоари, няма град. Нискоетажно, фамилно стротиелство, с център летището в Доброславци. Там ще живеят млади хора, активни хора, средната класа. Тогава по-лесно ще вземат решение за 2-3-4-то дете, така ще борим демографската криза."

"Лесно е да се говори за развитие на северните територии, но обещавате, че ще обезщетявате собствениците на терените именно с терени от северните територии. Ако там ще се строят къщи за млади семейства, не знам как ще определяте кой ще живее там", пресече я Фандъкова.

"Не аз, гражданите няма да позволят безобразията, които вие допуснахте", отвърна Манолова.

"Много е лесно да говорите в кампания така. Как ще го направите?", попита настоящата кметица.

"С промени в устройствения план, изкупуване на тези терени. С обезщетяване на собствениците на междублокови пространства."

"С какво ще ги обезщетите, с какви средства? Вие обещавате на всички всичко", обобщи Фандъкова.

Манолова не отговори на въпроса и атакува по друг ъгъл - с тезата, че на последното заседание на Столичен общински съвет ГЕРБ и Фандъкова са се "освободили от собствеността на две общински сгради".

"Спасихме първите 5 градинки в "Младост" на последната среща", възрази Фандъкова.

"Бяхте принудена да направите това от един общински съветник - Борислав Тодоров, опозицията на вашата партия", заяви Манолова.

"Няма такова нещо. Да се кандидатираш за кмет не е като да говориш от трибуната на Народно събрание. Тук се изискват факти", отвърна Фандъкова.

Манолова после попита Фандъкова колко общински терена е сменила. След кратко замисляне кандидатката на ГЕРБ отговори - най-малко 12 за последния мандат. Двете продължиха да си подхвърлят реплики, докато водещите не издържаха и отбелязаха: 

"Моля ви, нямаме жандармерия"

Следващата тема - за чистотата на въздуха, пък даде повод на Фандъкова да атакува. Манолова отбеляза, че сме застрашени от глоби от ЕК, кандидатката на ГЕРБ отбеляза, че всичките й опоненти имат в програмата си същите мерки, които са заложени в нейната програма и според нея вече се изпълняват. И отбеляза:

"Г-жа Манолова няма опит в защита на европейските проекти, затова си мисли, че в момента, в който решиш нещо, след няколко дни си го изпълнил. Това не става така, а с постоянство."

"Г-жа Фандъкова има опит, но също има и началник, чийто приятелски кръг определя обществените поръчки", отвърна Манолова, което предизвика възмущение от опонентката й. "Вие казвате, че единствена имате опит и компетентност, ние виждаме резултатите, доживот ли да ви избираме? Вашият екип беше подменен от самата вас. Част от зам-кметовете ви са подсъдими."

"Това е доказателство за контрол и отговорност", подчерта Фандъкова, и се пошегува, че няма сила, която да спре Манолова да говори, след като опонентката й си пресрочи времото многократно. "Непрекъснато говорите, че имам началник. Вие говорите с мен, аз съм кандидат за кмет на София, настоящ кмет, решенията ги имам аз. Ако имате неуредени сметки с г-н Борисов, моля, намерете си място и време това да го направите."

"Колко пъти се скрихте зад партийна централа или зад заместник?", попита Манолова, но не получи отговор.

И размаха карта за безплатно паркиране, каквито имат началници в Столична община, а според нея се ползват и от техни приятели, "бизнесмени в кръга на г-жа Фандъкова или г-н Борисов". И попита Фандъкова дали ще ги отмени.

"Лъжа е, че има стотици такива карти. Получават се от служби и ведомства. Точно тази карта мога да я проверя", отбеляза досегашната кметица, но не отговори на въпроса.

Дойде ред и на Фандъкова да зададе въпрос и тя попита колко сигнала в прокуратурата е подала опонентката й за нарушенията по обществени поръчки, за които говори постоянно.

"Ще ви отговоря", заяви тя, и не отговори, а размаха документ. "Този доклад е засекретен от г-жа Фандъкова, това е доклад и изводи за работата на едно общинско дружество - Чистота Искър. Вижте какви са изводите - некомпетентно ръководство, конфликт на интереси, назначения с връзки."

"Отново лъжете и подвеждате хората. Този доклад съм го изпратила лично на прокуратурата. Това не е криене. Разбирам, че вие като нямате проекти, говорите само с манипулации", атакува Фандъкова.

После отбеляза, че не е поставяла чадър над никого, Манолова я обвини, че не поема отговорност. Фандъкова попита опонентката си и как смята да управлява и да работи с държавата, след като по нейни думи не е можела да върши работата си като главен омбудсман заради блокиране от държавата.

"Ще работя публично, прозрачно и открито", отсече подкрепената от БСП кандидатка.

"Това не го ли правихте като омбудсман?"

"Да, законопроектите ми отлежават в чекмеджетата на депутатите от ГЕРБ", призна Манолова.

Фандъкова обаче не спря с атаката:

"Преди няколко години бяхте срещу гражданите, защитавахте със същия този плам правителството на Орешарски, който е моделът на задкулисието. За коя листа вие ще гласувате?"

Манолова се поколеба, и не даде ясен отговор - щяла да реши.

"Очевидно много ви притеснява факта, че съм независима и зад мен стои гражданската енергия", отбеляза тя.

"Зад вас стоят много сенки", сряза я Фандъкова. "Точно от вас не искам да чувам обвинения в задкулисие."

За финал двете разясниха откъде им идва финансирането. Фандъкова отбеляза, че то е напълно прозрачно и идва от субсидиите на ГЕРБ и СДС, а не от дарения. Манолова пък се похвали именно с дарения от граждани, граждански организации, нейни лични средства. 

"Без нито един билборд засега", натърти тя.

"Аз видях един билборд с вас", отбеляза Фандъкова.

Билдордът на Манолова, забелязан от Фандъкова в София.

"Аз видях много от вашите сиво-бели"

"Те са такива, защото аз не си сменям цветовете"

На финал Манолова отново отбеляза, че ще прави София "свободен град", а Фандъкова не пропусна да натърти, че опонентката й е била участник в "опита да бъде похитен" града, преди няколко години, и че тогава е била "от отсрещната страна, срещу хората, зад които се крие".