Пресцентърът на прокуратурата пусна снимка от посещението в САЩ, на което са сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, вероятният следващ Иван Гешев и шефове на спецслужби. Кадърът бе разпространен рано тази сутрин и показва само нашите участници.

Към него няма и информация - повтаря се краткият пресрилийз от вчера:

"Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са на посещение в САЩ. Визитата е по покана на американската страна за периода 14-17 октомври 2019 г. В посещението освен главният прокурор и заместник главният прокурор участват още председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев, председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов и изпълняващият длъжността директор на служба „Военна информация“ Велко Атанасов.

В работната програма са включени срещи във Федералното бюро за разследване, Съвета за национална сигурност към Белия дом, както и в други правоохранителни органи във Вашингтон.

Основна тема на разговорите са сътрудничеството между правоохранителните органи на САЩ и България, обменът на информация, противодействието на корупцията и организираната престъпност, прането на пари, както и действията в защита на националната сигурност."

Срещата в САЩ съвпада с последните дни преди гласуването на Иван Гешев за нов главен прокурор. Той бе предложен безпрецедентно с пълно единодушие от новосформираната във ВСС Прокурорска колегия - при предишни избори такава не съществуваше.

Предишното посещение на Гешев в САЩ бе сравнително скоро - през март, точно когато той твърдеше, че "99.9 няма да участва в състезанието за главен прокурор" и че има "изключително тесен кръг от хипотези", при които може да премисли.