Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел отново призова Турция да прекрати военната си операция в Североизточна Сирия и подчерта, че Германия няма да я снабдява с оръжия при сегашните условия. Тя говори пред Бундестага преди отпътуването си за Брюксел за срещата на върха на Европейския съюз, предаде "Фокус".

„Днес и утре, разбира се, ще обсъдим отношенията с Турция. Ситуацията с операцията на Анкара в Сирия директно влияе на всички нас. Многократно, включително в личен разговор с турския президент, призовавах за незабавно прекратяване на военната операция в Северна Сирия срещу кюрдските сили. И това го повтарям тук", цитира ТАСС думите на германската лидерка.

Меркел отбеляза, че при цялото разбиране на интересите за сигурност на Анкара, „военната операция в Сирия води само до нови човешки страдания" и жертви.

„Това е хуманитарна драма със сериозни геополитически последици“, предупреди канцлерът на ФРГ. „Следователно, при сегашните условия германското правителство няма да доставя оръжия на Турция. Радвам се, че тази позиция се споделя от европейските партньори", подчерта Меркел, като посочи, че военната операция на Турция може да обезсили успеха, постигнат в борбата срещу терористичната организация „Ислямска държава“.

В същото време тя засегна темата и за турските сондажи в Източното Средиземноморие.

„Не можем да приемем Турция да пренебрегва териториалната цялост на държавата-членка на ЕС (Кипър). Ще обявим това на срещата на върха на ЕС", увери Меркел.

Германският канцлер обяви още, че ЕС трябва да обсъди евентуално намаление на вноската на Германия в бюджета на общността. Причината това да се направи, според нея, е "непропорционалното обременяване" на Германия с нарастването на бюджета на блока, предаде Ройтерс.

"Евентуално увеличение на бюджета на ЕС с 1 процент от брутния вътрешен продукт на блока без приноса на Великобритания в бъдеще би било прекомерно бреме за Германия. Поради тази причина трябва да обсъдим справедливо разпределение на бремето във финансовия му аспект, а също и намаление за Германия", каза Меркел.

Дългосрочният бюджет е една от темите на започващото днес в Брюксел двудневно заседание на Европейския съвет.

Има значително движение в преговорите за "Брекзит" и все още е възможна сделка, но тази цел още не е постигната, коментира германската канцлерка, предаде БТА.