"България и на практика, и на ниво мислене трябва да скъса с това да бъде една от работилниците на Европа."

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев при откриването на конференцията The next big thing по повод бъдещето развитие на българската икономика, съобщава economic.bg. Вицепремиерът изпъкна с опит за визионерски поглед към следващите години, като засегна теми като "дигитална демокрация", разработване на собствени нови технологии и опасността от "формиране на привилигировани дигитални класи".

Според Дончев в годините на прехода България е направила важна стъпка по пътя на реиндустриализацията - научили сме се да произвеждаме, да оцеляваме на общия пазар и това било огромно постижение за българските предприемачи, инженери и работници. 

"Но да имаш икономика, базирана на ниските разходи, означава в средносрочен план да имаш икономика, базирана на ниски печалби, приходи и заплати“, отбеляза Дончев и добави, че голямата тема в бъдеще на фона на текущите технологични промени и повсеместна дигитализация е как да се изкачим по-високо в хранителната верига. 

Вицепремиерът коментира, че сложната задача пред нас е да се научим как да произвеждаме по-скъпи и сложни неща, а вспоследствие и уникални такива. По думите му несъмнено ще станем по-богати, ако не просто купуваме нови технологии и ги прилагаме, а започнем сами да ги изобретяваме и продаваме на свободния пазар. 

"Тежък проблем е, че обичаме да мислим в границите на собствената си история - по-къса или по-далечна - а не разсъждаваме за големия свят, от който сме част. Не можем да влияем напълно на процесите, но можем да направим така, че да сме максимално интегрирани“, смята още вицепремиерът.

Дончев обърна внимание на ролята на държавата в новия икономически модел, но предупреди, че нейната намеса може да бъде и противоречива. Все пак властта трябвало да бъде подготвена за "дигиталната демокрация".

"Дигиталната демокрация е въпрос на време и колкото повече говорим за рисковете от нея, толкова по-готови ще сме за нея“, изтъкна още Дончев.  

Сред опасностите на бъдещето той открои възможността от формирането на привилегировани дигитални класи, които да са многократно по-добре устроени от маргинализираните.

Все още не знаем контурите на всичко, което ще се случи, и би било нелепо да го гледаме само от светлата му страна“, смята вицепремиерът. 

Той напомни, че няма голямо откритие, което да не е предизвикало конфликти. В тази връзка напредъкът на новите технологии също е свързан с риск и бъдещи социални конфликти.