Лидерът на Каталуня Ким Тора обяви, че ще има нов референдум за самоопределение на испанската област, предаде Ройтерс.
В реч в регионалния парламент Тора заяви, че иска Каталуня да е независима от Испания до края на 2021 г.
Мандатът на сегашния регионален парламент изтича през декември 2021 г.
Тора каза, че иска до пролетта на 2020 г. да има готово предложение за "Каталунска република".

Протести на сепаратисти в Каталуня отново прераснаха в безредици снощи, когато демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията, а на телевизионни кадри се виждаха горящи коли и барикади в Барселона, предаде ДПА.
Полицията в североизточната испанска област, където неразрешен от централните власти референдум за независимост предизвика конституционна криза преди две години, каза, че демонстранти са замеряли служителите на реда с бомбички, камъни и с предмети, съдържащи киселина.
Това беше третият пореден ден на протести след спорното решение на Върховния съд по-рано тази седмица да даде дълги присъди затвор на девет сепаратистки лидери за ролята им в референдума от октомври 2017 г.
Регионалният лидер Ким Тора призова незабавно да бъдат спрени насилствените прояви в Барселона, предаде Франс прес.

"Не можем да позволим инциденти като тези, които виждаме по улиците. Това трябва да спре незабавно", каза Тора в ефира на местна телевизия.

Испанските власти съобщиха, че най-малко 80 души, включително 46 полицаи, са били ранени по време на вчерашните размирици. Арестувани са 33 човека, предаде Асошиейтед прес.

Испанският министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка заяви, че в Каталуня ще бъдат изпратени допълнителни полицейски сили, за да гарантират сигурността, съобщи Ройтерс.