България няма да спре да изнася оръжие за Турция. 

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

Борисов участва в Европейския съвет, една от чиито главни теми е ситуацията в Сирия в резултат на турската военна операция.

"Оръжията се изнасят там, където има конфликти. Ние няма да изнесем оръжия нито за Франия, нито за Германия, нито за САЩ. Какво, военната промишленост ли искате да убиете? И като излязат на протест работниците, ще ви питам защо. Като спрем износа за Турция, ще го спрем и за други места, където има конфликти. Коя война ви харесва, за да не въоръжаваме или да не продаваме оръжие?", попита Борисов като контра въпрос на журналистите.

Премиерът допълни, че не един и два основни отрасъла в България са убити по този начин.

Когато му бе припомнено, че Съветът на ЕС реши всяка страна членка сама да прецени дали дали да изнася оръжие за Турция, той заяви, че "ще обсъдим въпроса и ще ви кажем".

Че България няма да се присъедини към останалите държави, наложили своеобразно ембарго на износа, Борисов намекна още преди два дни. Тогава той заяви:

"Вижте, ние имаме над 5 милиарда долара стокооборот с Турция и са наши съседи. Така че за операцията сме категорично против да продължава, защото носи хуманитарна криза. Ние със санкциите с Русия, с която ни е къде-къде по-малък стокооборотът, загубихме над половин, един милиард лева, а при едни санкции с Турция ще загубим милиарди." 

Днес Борисов заяви, че няма случай да се е изказал в подкрепа на военни действия. Той смята, че "най-гадното, най-глупавото е войната.“ Великите сили трябва да вземат решение тази война да бъде прекратена. Премиерът още не може да намери логика в американското изтегляне от Сирия.

За завода на "Фолксваген"

Борисов бе попитан и дали обсъждането на турската операция е повод той отново да постави въпроса за завода на „Фолксваген“.

„Вижте, „Фолксваген“ е частна компания и избира къде и как да инвестира. Чест прави на България, че се подготви и направи така, че да влезем в първата двойка на държавите, които „Фолксваген избира“, отговори Борисов.

Според него натискът, който предлагаме срещу компанията, вече е контрапродуктивен. Показали сме им всичко, ако искат, са добре дошли. Но ако общоевропейскиятнатиск продължи, те веднага ще отидат другаде.

За „Брекзит“

„Нямам коментар, докато в събота, в неделя не мине през техния парламент. Това сме го играли толкова пъти. Ако не – пак същото“, каза Борисов.

И допълни, че „ние“, т.е. европейските лидери, „винаги сме оптимисти с фойерверки“. Но повтори, че докато не мине вотът в Лондон, няма нужда от коментар.

Божа работа е дали ще има нов, извънреден Европейски съвт заради „Брекзит“, допълни Борисов. И каза, че е възхитен от главния европейски прегварящ Мишел Барние и работата, която е свършил.

За Скопие и Тирана - да не се сърдим, че има джихадисти и руко влияние

България има много ясно становище – членството на тези страни е много важно и за Балканите, и за цяла Европа. И на двете държави трябва да бъде дадена перспектива за ЕС.

„В противен случай – винаги съм говорил какво ще се случи с региона. Ще бъде историческа грешка да не ги допуснем до вратата на преговорите. Ние имаме толкова претенции към тях, особено към Северна Македония. Но не бихме си позволили да ги спрем. Да започнат преговорите, пък тогава ще решаваме спорните върпоси Вече сме говорили в София над 70 пъти. Това ще бъде тежък удар за народите на двете държави“, смята министър-председателят.

Ситуацията била особено изнервена поради отхвърлянето на кандидатурите на много (трима – б.р.) еврокоисари. Борисов забелязал, че сега много политически семейства си „връщат“ едно на друго. И това бил неговият прочит на станалото с Тирана и Скопие.

„След това вече няма защо да се сърдим, че имало джихадисти, че имало различно влияние – дали на Русия, Турция или Китай. След като ние не искаме, в живота никой не търпи вакуум Все някой ще се поинтересува от тях. И това не е добре за България“, заключи Борисов.

Северна Македония според него не може да бъде риск за Европа, тъй като населението й е колкото на малък европейски град. Лично той не е ъгласен да си „показваме характера“ пред тях. Иначе е много лесно да намериш враг, когато имаш проблеми в партията си или икономиката ти закъса.