В петък заседава изпълкомът на БФС - след оставката на Борислав Михайлов, който след 14 години управление напуска върховете на родния футбол. Във вторник правителството го подтикна да си тръгне заради събитията покрай мача с Англия.

Преди часове и вицепрезидентът Атанас Фурнаджиев също обяви, че подава оставка, но това е абсолютно формален акт, който бизнесменът и без това трябваше да направи на сбирката утре.

В последните дни медии разиграха истински фарс, като обявиха Фурнаджиев за наследник на Михайлов  - без конгрес. Изпълкомът щял да го назначи и той да доизкара мандата на своя предшественик до нов редовен конгрес през 2022 г. 

Самият Фурнаджиев потвърди пред някои медии, че е кандидат за позицията и дори вече мисли какви ходове да предприеме.

Без да е минал конгрес обаче, на който да се гласува за нов президент на БФС и изпълком, това няма как се случи, тъй като противоречи на устава на централата и на законите в държавата.

Изглежда, че някой е казал това на Фурнаджиев, който обяви следното със съобщение на медиите (без редакторска намеса):

Уважаеми приятели и почитатели на футбола,

Направих своя сериозен анализ на създалата се кризисна ситуация и считам, че единствено Конгрес може да се справи с преодоляването. Затова решавам да подам оставка като Вицепрезидент на БФС и призовавам колегите да ме последват. Вярвам, че ще подкрепят свикването на конгрес през месец февруари 2020 г.

С уважение, Атанас Фурнаджиев, вицепрезидент на БФС

Клуб Z още във вторник писа, че изпълкомът трябва да приеме оставката на Борислав Михайлов само за сведение (конгресът може да го освободи), да определи временно изпълняващ длъжността шеф и да насрочи дата за извънреден конгрес.

Точно това трябва да се случи утре, а Фурнаджиев все пак може да се окаже и. д. до февруари догодина (по устав), когато, изглежда, ще е изборното събрание.

Светлина по казуса хвърли и специалистът в спортното право Радостин Василев, който преди години беше начело на юридическия екип на ЦСКА. А през 2018 г. бе част от екипа на Любослав Пенев, безуспешно опитал да се противопостави на Борислав Михайлов.

"Единственото нещо което утре може да направи ИК на БФС е:

1. Да бъде определен временно изпълняващ длъжността президент, до провеждане на общо събрание (Конгрес).

2. Да определи дата за общо събрание и да възложи на временно изпълняващия длъжността президент, да я публикува в Държавен Вестник, както и да се възложи на администрацията на БФС да организира общото събрание (изберат се комисии).

3. Всички членове на изпълкома да подадат оставка.

Ако направят нещо друго..........

Ще има интересни събития........"