Министрите на финансите от Г-7 се събират днес във Вашингтон, за да потърсят отговор на планираната от Фейсбук (Facebook) дигитална валута Либра (Libra), предизвикваща безпокойствата на техните правителства, предаде Франс прес.

Финансовите министри на Германия, Канада, САЩ, Франция, Великобритания, Италия и Япония се събират извън официалната програма на срещите на Световната банка и на Международния валутен фонд (МВФ). Те ще се запознаят с доклад, подготвен от Беноа Кьоре, член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), посветен на криптовалутите и по-специално на Либра.

Дигиталната валута се очаква да предостави нов начин на плащане, алтернативен на традиционните банкови преводи. Тази огромна промяна поражда надежди, но и много скептицизъм и съпротива, отбелязва АФП.

Много регулатори и правителства се безпокоят от лошата репутация на американската компания в сферата на поверителността и защитата на лични данни. Освен това те се опасяват Либра да не бъде използвана за данъчни измами или финансиране на тероризма.

Франция, която тази година председателства Г-7, планира да публикува съответна декларация в края на срещата.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще бъде домакин на следващата среща на върха на Г-7 догодина в своя голф курорт Нешънъл Дорал близо до Маями, съобщи представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс. Форумът ще се състои от 10 до 12 юни 2020 година.