„Посъветвах Зоран Заев да не си подава оставката“, заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Той участва в срещата на върха на ЕС.

Борисов заяви това на влизане на Европейския съвет, чието заседание продължава и днес. Лидерите на страните от ЕС засега не са се споразумели дали да определят дата, на която да започнат преговори със Севернна Македония и Албания.

Зоран Заев заяви преди срещата, че правителството му ще падне, ако това не се случи. Според Борисов обаче той не трябва да се оттегля, тъй като е свършил доста работа.

На въпрос има ли все пак лриск от оставка на скопския премиер българският министър-председател отговори:

„Нека оставим времето да го покаже до обяд. Не е правилно в Скопие да се научава това, което сме говорили. Не е коректно.“

Борисов обаче не демонстрира песимизъм относно бъдещето на Северна Македония и Албания:

„Нищо не е приключило. Това беше формално обяснение. Процесът не е приключил снощи. Фактът, че няма писмено решение, показва, че огромното мнозинство са „за“ тези държави да получат перспектива. Тъкмо това двете комисии по история (в София и Скопя – б.р.) ще имат време да завършат споровете, за да са доволни всички. За да са спокойни у нас, че това присъединяване - и на Северна Македония, и на Албания, не е в ущърб на България.“

Борисов е попитан дали това не му прилича на  българския стремеж към Шенген и постоянните спънки от страна на Брюксел.

„Лесно е да нападнем 2-3 държави. Аз бих обаче гледал обратното. Огромната част са „за“. Няма държава, комисия в Европарламента, която да се произнася против членството ни в Шенген. Но едно време Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) и другите неща ги нямаше“, отговори той.

След това съвсем естествено стана дума за доклада за напредъка на България, който Еврокомисията трябва да да огласи съвсем скоро.

„Доклад ще има, изпълнили сме всички препоръки. Така че да видим какво ново щесе появи“, каза Борисов.

Той допълни, че е оптимист.

„Всяка държава си има своята логика. Не бих искал да говоря от името нито на Франция, нито на Холандия, нито на която и да е държава. Никой не е казал „не“. Но нека се подготвят максимално добре. Няколко месеца не са вечността, която би могла да ги приключи като процес“, коментира Борисов противопоставянето на някои страни срещу датата за преговори.

И сподели, че дал на колегите си пример, като им припомнил времето, когато президент на Франция бил Никола Саркози, а на Сърбия – Борис Тадич. Някои лидери съветвали да се даде на Сърбия перспектива, докато начело на нея  Тадич. А Саркози отвърнал, че ако ориентацията на една държава зависи от един човек, тя със сигурност не е за там.

Борисов дал пример и с присъединяването на България към ЕС и НАТО, когато всички – и управляващи, и опозиция, били категорични, че това е нашият европейски път, говорили за цивилизационен избор.

„Ако в Северна Македония и Албания има партии, сили, заради които те биха могли да се върнат назад, това също е голям риск“, заключи премиерът.

„Не“ на шпиценкандидатите

Журналисти припомниха на Борисов изказването му от вчера, че Скопие и Тирана са станали жертва разногласията на политическите семейства в Европарламента. Помолен да обясни за какво точно стана дума, премиерът спомена системата за водещите кандидати за председател на Еврокомисията, която не проработи. Вчера той поставил пред колегте си от Европейската народна партия (ЕНП) на предстоящия й конгрес в Загреб да бъде взето решение за шпиценкандидатите.

„Самоубийствено е за страните членки, когато всяка партия застава зад своя шипценандидат, води яростна пропаганда, за да спечели. Кактобяхме ние с Манфред Вебер срещу Тимерманс и другите. И когато приключи всичко, се очаква след 2 години единиият да стане шеф на Европарламента, другият – първи вицепремиер на Европейската комисия (вероятно Борисов има предвид поста изпълнителен зам.-председател – б.р.). И всеки остава с горчивината от това, което е изслушал по време на кампанията. Според мен опитът с шпиценкандидатите се провали абсолютно и той не трябва да съществува1“, категоричен бе министър-председателят.

За износа на оръжие за Турция

Борисов каза също, че не вижда причина след договореното примирие в Сирия България сама да си налага ембарго за износ на оръжие в Турция.

И допълни, чене случайно темата за военната операция на Анкара в Сирия не е била обсъжана снощи.

"Приветствахме споразумението за спиране на огъня. Приехме пак всяка държава сама да прецени дали да налага оръжейно ембарго срещу Турция", каза Борисов.

За многогодишната финансова рамка

Премиерът увери, че България ще настоява годишната вноска на страните членки в европейския бюджет за периода 2021-2027 г. да бъде 1.3 на сто от националния брутен продукт (НБП). Целта е да не пострадат нито кохезията, нито земеделието, а също така да бъдем по-амбициозни в бюджета, в сферата на иновациите, технологиите, киберсигурността.

„В момента толкова се спори за тази финансова рамка, защото държавите донори искат да я обвържат с много процеси. На български това означава „Който дава парте, той поръчва музиката.“ В същото време в други държави има желание за много по-амбициозен бюджет“, изтъкна Борисов.