"Започваме промяна на Общия устройствен план (ОУП) на София от следващата година. До края на годината новият общински съвет трябва да гласува Визията за развитие на София. Това е начинът да планираме публичните инвестиции с ясни цели и да гарантираме ред в развитието на града."

Това каза кандидатката за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ-СДС на среща с архитекти и инженери. На срещата присъства и арх.Ивайло Петков, който е част от гражданската квота от листата за общински съветници на коалиция ГЕРБ-СДС, главният архитект на София Здравко Здравков, арх. Бойко Кадинов, арх. Ангел Захариев, арх. Раромир Серафимов, както и социологът доц.д-р Антоний Гълъбов. 

По отношение на Визия за развитие на София с хоризонт 2050 г., Фандъкова поясни, че тя е разработена след обсъждания с граждани, неправителствени и професионални организации. Екипът на Визия за София, който създадохме събра огромно количество данни и информация, така че да се работи професионално. 

Йорданка Фандъкова каза също, че водещите принципи в работата трябва да са силните страни на града, а една от най-важните и характерни за София, която категорично трябва да съхраним и възстановим, е озеленяването. Друг голям потенциал на София е културно-историческото наследство, което разкриваме и съхраняваме. 

Главният архитект на София Здравко Здравков представи добри европейски примери за реновирани стари индустриални и жп зони, в които са оформени съвременни жилищни квартали. В София също зоните със стари, излезли от употреба жп ареали, са потенциал за развитие чрез реновиране и озеленяване. 

"Защитата на междублоковите пространства от застрояване е ключова задача", каза Фандъкова.

Тя посочи, че за да запазим тези пространства в кварталите, внасяме искане за увеличаване на отстоянията при строеж на нови сгради в реализираните жилищни комплекси. През 2018 г. по инициатива на кмета и главния архитект на София беше прието изменение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община, с което се въведоха ограничения във височината на сградите в различните зони и в такива, в които липсваха горни граници. 

Инфраструктурата и паркирането са също водеща цел в работата за кварталите, акцентира Фандъкова. За да осигурим изграждането на улици и подземна инфраструктура в новите квартали, внасяме искане за облекчаваме на процедурата за отчуждаване на частни терени, които попадат в обхвата на уличната регулация, посочи също кандидатката. 

Друга законодателна мярка с цел гарантиране на запазването на терени, предвидени по план за училища и детски градини, е искането за забрана за промяна на предназначението на имоти, отредени за образование. Имаме и законодателно предложение за краен срок за завършване на всички реституционни процедури – най-късно края на 2020 г., посочи също кандидатката за кмет. 

Важна за постигане на качествена градска среда е подготвената Наредба за градската среда, която задава стандартите при изграждане на публични обекти, задължителни елементи на градския дизайн, изисквания за цветове, надписи, архитектурни елементи при строителството и ремонта на сгради. 

По отношение съхранение на сградите с историческа стойност, паметници на културата, Фандъкова предлага въвеждане на нулев коефициент на интензивност на застрояване за сградите – недвижими културни ценности. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.