Намиращият се в изгнание в Белгия бивш каталунски премиер Карлес Пучдемон се яви днес доброволно пред властите, след като Испания издаде нова заповед за ареста му след постановените присъди срещу 12 други сепаратистки лидери, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пучдемон "се яви доброволно пред белгийските власти, придружаван от адвокатите си", съобщи канцеларията му в изявление във връзка с издадената заповед за арест. В текста пише, че бившият каталунски премиер отхвърля заповедта и се противопоставя на всякакви опити да бъде екстрадиран в Испания.

След  съдебно заседание Пучдемон е останал на свобода, но няма право да напуска Белгия, без да поиска предварително разрешение за това от съда, предаде испанският всекидневник "Ел Мундо", цитирайки бившия каталунски лидер пред журналисти днес.

Пучдемон е отказал да бъде екстрадиран, като се е позовал на своя имунитет, свързан с избора му за евродепутат през вай (макар че Испания не допуска той да заеме мястото с в Европейския парламент", съобщи белгийският всекидневник "Соар". 

Вестникът цитира неназовани лица от антуража на Пучдемон, че съдията е решил да го остави но свобода, но му е наредил да остане на разположение на белгийското правосъдие, докато то анализира новата европейска заповед за арест.

Бившият каталунски премиер и други лидери на сепаратисткото движение избягаха в Белгия през октомври 2017 г., след като бяха призовани да се явят пред съда, за да отговарят за опита си за отделяне на областта от Испания. Каталунските сепаратисти организираха референдум за независимост, който испанското правителство определи като незаконен, припомня АП.