"Най-голямата ми грешка е, че бях прекалено добър с всички". 

Това заяви на пресконференция в "Бояна" Борислав Михайлов, президентът в оставка на БФС. Той започна с това, че е обмислял от дълго време да подаде оставка, тя е личен акт, не била продиктувана от ултиматума на Бойко Борисов. Отива си, за да "свали напрежението".

Михайлов добави, че се оттегля в почивка, ще ходи на лов и риболов, не е решил дали и кога ще се занимава с футбол и под каква форма. Готов е да помага със съвети и контакти - след 14 г. начело на БФС и 8 г. в ИК на УЕФА.

"За тези 14 години дотегнах на много хора. Аз не съм обичан в България, а би трябвало да е точно обратното заради всичко, което съм постигнал. А защо съм мразен? Защото спазвах правилата и защото в България никой не обича успелите хора, а аз съм много успял", каза Боби.

"Благодаря за последните 14 години, в които сме работили заедно, къде хубаво, къде - не, така започна Михайлов, докато заседанието на изпълкома, на което трябваше да се определи негов заметник и дата за конгрес, продължаваше. - Ще направим много кратък анализ какво се е случило в периода, в който бях президент. Току-що подадох оставка като президент. Това е личен акт и не се обсъжда. Дойдох да уважа хората и да им го кажа лично. Накратко - бюджет 2006 година - 5 615 000 лева, 2019 година - 18 924 000 лева. Във всичките години е растял бюджетът."

"14 години са доста дълго време, отдавна си мислех, че може да съм омръзнал на хората. Случиха се много неща, но предпочетох с моята оставка да сваля това напрежение и хората да могат да работят спокойно. В деня на мача се видях със спортния министър. Сутринта прочетох какви изказвания са направили (бел. ред. Бойко Борисов и Красен Кралев). Но от много време замислях това. Първата ми реакция беше, че подавам оставка. Оставката не се приема. Изпълкомът няма какво да обсъжда", добави Михайлов.

Той заяви, че не се чувства виновен и отговорен за състоянието на националния отбор, тъй като "футболът се прави от клубовете". Допусна, че може да е допускал грешки, но не и по отношение на качеството на играта.

"Аз като бях вратар, шест гола не са ми вкарвали. Няма нищо странно, нито фатално. Казах ви, че на човек му свършва предела на търпението.”

Борислав Михайлов парира въпросите откъде идва расистката провокация по време на мача с Англия. Веднъж изрече думата "провокация", но след това на доуточняващ въпрос каза, че не е сигурен в това. Отказа да коментира работата на МВР. Както и поради каква причина Бойко Борисов сега му е поискал оставката.

Питанията за Борисов видимо изнервиха Боби. Вметна, че точно на англичаните не приличало да ни винят за нарушаване на човешки права, че шумотевицата тръгнала от там и била доста преекспонирана.

„Не е организирано от футболния съюз със сигурност, платили сме на стюарди, на полиция, не мога да гадая дали е нарочно или не. Тази истерия дойде от Англия, аз писах две писма. За защита на България, българските фенове и футбол. Тези неща се случват много повече в други държави.”

Михайлов даде пример с Черна гора, където се е случило нещо подобно на мача с Англия, но до най-голямата истерия се е стигнало в двубоя с България. Това явно не било случайно, допусна той.

„Нося отговорност не пред вас и някой друг, а пред тези 600 делегати, които се ме избирали. Оценката за мен е, че четири пъти съм избиран на този пост с 90% от гласовете. Много неща се промениха и към хубаво, като работа на БФС. Просто идва момент, в който на човек му писва.”

Според вратаря на Четвъртите в света, следващият президент на БФС трябва да е "диалогичен, деен и добре представен в обществото". Не е задължително да е бивш футболист, макар че много футболни федерации залагат именно на това. Отказа да посочи конкретни имена.

Михайлов е сигурен, че благодарение на него и БФС контактите ни с УЕФА ще продължат да са добри, нямало шанс да се влошат, независимо, че се оттегля от футбола. Обясни, че не ходи на мачове от вътрешния шампионат, тъй като така е направил договора с тв права, че да може да гледа всички мачове по телевизията. Никъде шефовете на футболни федерации не ходели на клубни двубои.

"Половината в този национален отбор не ги познавам."

Последва уточнение, че ги знае като играчи, но просто не са имена. Вина за това обаче имали клубовете.

По повод съмненията за "черно тото" в българския футбол - поводът за нахлуването на ГДБОП (Михайлов отказа коментар, но увери, че не се притеснява от разследването), Боби няколко пъти заяви, че уговорени мачове няма. Дори да имало, първо някой трябвало да го докаже.

По повод предпоследния скандал - решението за ограничаване на вратари паспорти извън ЕС, Борислав Михайлов заяви следното:

„Това, че по случайност моят син е вратар, е наистина случайност. Като полеви играчи може много неща да се случат на терена. Те са 22-ма. Докато вратари няма. Няма и пет клуба в Първа лига с вратари българи. Полевите играчи са много и могат да си правят с тях каквото поискат, а вратарят е един. Няма нищо общо със сина ми. Много е удобно."

Борислав Михайлов заяви, че не се чувства предаден и държеше да си тръгне след "добър въпрос". В крайна сметка се засмя, напусна царствено и с усмивка.