Днес Софийският районен съд остави за постоянно в ареста единствения, който получи обвинение по Наказателния кодекс след нацистките изстъпления на мача България - Англия, заради които може да отнесем солидна глоба и мачове на националния пред празни трибуни.

Това е 18-годишният фен Цветан Гечев, който - както съобщи прокуратурата - "показвал среден пръст, показвал нацистки поздрав с изпъната нагоре дясна ръка, обърнал се с гръб към игрището, свалил си сивото долнище (анцуг) и на два пъти си показал задните части".

Той единствен е с обвинение по тежката квалификация на члена за хулиганство - чл. 325, ал. 2от НК.

Абсурдно е, че в съда се яви брат му близнак Димитър Гечев, който заяви, че брат му е невинен, а той е бил на стадиона. Димитър признава в детайли и действията, които бил извършил и за които обвиняват Цветан.

"Аз отидох сам в СДВР, казах им че аз съм бил на мача. Брат ми е бил на друг адрес - че е бил с гаджето си...", твърди младежът.

Полицаите обаче го подържали няколко часа в една стая и му казали да си ходи... 

В районния съд дойде и мъж, който твърди, че е баща на въпросното гадже и също потвърждава алибито на Цветан. Той обаче е повикан на разпит в... понеделник, нищо че днес тийнейджърът - негов "зет" остана зад решетките. 

И двамата обаче не дадоха официално показания пред съда, а разказаха версиите си отвън пред журналисти.

По-рано днес пък МВР се похвали, че са задържани още 5-има, които ще получат санкции по закона срещу футболното хулиганство. Така общо задържаните след грозната случка стават 16 души.

Предстоят допълнителни действия за издирването и задържането и на други участници с подобно поведение, заканват се от полицията.

"От началото на годината при провеждане на футболни срещи на територията на София са задържани общо 78 лица. Спрямо 48 от тях са наложени принудителни административни мерки, като 31 са със забрана за посещение на спортни мероприятия за срок от 2 години и 1000 лева глоба, 9-има имат наложена забрана за 1 година  и 1000 лева глоба, 1 е с 2 - годишна забрана и  санкция от 60 часа обществено полезен труд, 1 – с наложена забрана за посещение на спортни мероприятия за срок от 3 месеца.

Шестима от задържаните са оправдани от съда. Спрямо 29 от задържаните са образувани бързи производства за притежание на наркотици, а спрямо 1 има образувано досъдебно производство за хулиганство.", обобщават от пресцентъра на вътрешното министерство.