Политическата ситуация в Сирия помрачи и футбола в Германия. В четвъртък вечерта се стигна до бой и намесата на десетки полицаи по време на футболен мач в аматьорската лига в град Нойс.

Наложи се спецчасти да осигуряват мира на стадиона в градчето "Елфтал", след като един срещу друг там се изправиха отборът SG Елфтал, по-известен като "Анадолу 98" и в който играят турци, срещу отборът KSV "Месопотамия", състоящ се предимно от кюрдски играчи.

За съжаление, мачът така и не бе довършен, след като турските играчи козируваха още в началото му – жест, който в момента е повод за наказания и в професионалната лига и който се смята за подкрепа за действията на турския президент Реджеп Таийп Ердоган в северна Сирия.

Салютът предизвика възмущенето на част от публиката. Близо 700 души бяха на стадиона и се наложи полицията да повика подкрепления, за да не се стигне до размирици.

Един от кюрдските играчи директно напусна стадиона и отказа да играе. В същото време зрителите вече се бяха разделили на кюрди и турци и се заканваха с побой. Страстите толкова се разгорещиха, че вместо да ритат топката, футболистите започнаха да се ритат един друг, съобщава полицията. Мачът бе прекъснат, а SG "Елфтал" излезе с възмутена позиция за случилото се:

"В днешно време всеки, който иска да протестира, може да свика митинг и след като го регистрира в полицията, да го проведе. На стадиона се събираме, за да играем футбол, протестите се правят на друго място!"