В края сме на седмица, която преобърна българския футбол. Загубата от Англия с 0:6 не е изненада, както и това, че националният ни отбор вече е от чергата на Сан Марино, Лихтенщайн, Фарьорските острови... Ние това много добре го знаем.

По хронология - България влезе в световни медии с вече прословутия "расистки скандал", в типичния си креслив маниер британската преса призова никой никога повече да не стъпва в страната ни - не само на мачове. Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на шефа на БФС Борислав Михайлов. След първоначален отказ, той я подаде.

Последва го целият Изпълком на БФС, както и селекционерът на националния Красимир Балъков. Междувременно президентът Румен Радев и Борисов се скараха задочно заради футбола - само затова май не се бяха карали досега. Време беше - поне по тях да проличи, че още има футбол в тая държава.

Расизмът на стадион "Васил Левски" отекна във ФИФА и УЕФА и чакаме поредно наказание. Догодина ще има конгрес и ново футболно ръководство. След 14 лета начело на БФС и още пет като вицепрезидент на Иван Славков, Борислав Михайлов напусна базата в "Бояна", парите за която уреди той - от ФИФА и УЕФА.

Напусна с огромното си самочувствие - без срам, без вина за 0:6 или каквото и да е друго в родния футбол. Напротив - с афишираната гордост на човек, оставящ БФС с огромен бюджет, не от държавни пари, а от ФИФА и УЕФА. Един от заместниците му - Йордан Лечков, също не вижда вина. На прощаване с футболната власт (засега) той за пореден път изтъкна колко голям футболист е бил и че всъщност е и много добър управленец.

И все пак - на този етап въпросите, свързани с тази драматична седмица, са много повече от отговорите. Ще си позволя да задам някои и да поумуваме. Някои може да ви се сторят доста наивни, други са си риторични. А отговорите явно ще дойдат след извънредния конгрес, когато доста хора ще трябва да си разкрият картите.

В мотивите за исканата оставка на Борислав Михайлов, премиерът Бойко Борисов заяви следното: 

"След вчерашната позорна загуба на българския национален отбор и предвид лошите резултати на футбола ни разпоредих на министър Красен Кралев държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, включително и финансови, до оттеглянето на Борислав Михайлов от поста."

Малко по-рано Красен Кралев рече:

"В момента казваме, че искаме оставката заради цялото състояние на българския футбол, заради инцидентите вчера. Това е. Ясно и категорично. Държавата не може да толерира подобно поведение."

Въпроси: В кой точно момент Борисов и Кралев са осъзнали, че състоянието на българския футбол е лошо? Само загубата от Англия ли е причината? А нали сме наясно, че 0:6 не идва просто така от нищото?

Уточнение: На конгреса на БФС в началото на 2018 г. Борислав Михайлов получи категорична подкрепа от държавата, която тогава - чрез Кралев преди и по време на събранието, взе страна в изборите и твърдо застана зад него. Министърът винаги досега бе заявявал, че държавата работи отлично с това ръководство на БФС.

Въпрос: Значи ли това, че до началото на 2018 г. българският футбол е цъфтял и е жънел страхотни резултати, но нещо генерално се е объркало за 21 месеца?

Уточнение: В споменатия период държавата продължи да дава пари на БФС по програми за детско-юношеския футбол. През миналата година България и още три балкански страна заявиха кандидатури за домакинство на Световно или Европейско първенство. През цялото време Борислав Михайлов беше нашето лице в разговорите с Гърция, Румъния и Сърция, а до него неотлъчно стоеше Красен Кралев.

Дори и по време на прословутата среща в Белград в началото на годината, когато Борислав Михайлов беше изведен от залата, докато реч произнасяше Бойко Борисов.

На 9 януари в сутрешния блок на бТВ Кралев заяви следното:

"Изчетох много спекулации и неверни неща. Боби почувства остри болки в коляното, не можа да издържи на болката. Посъветвах го да излезе да се разтъпче и извиках едно момиче да му помогне. Той не можеше да си движи крака. Каза ми, че го боли, няколко пъти приклекна. Беше в перфектна кондиция."

Малко, след като Борислав Михайлов подаде оставка, в "Бояна" нахлу ГДБОП - по подозрение за нагласени мачове с участието на рефери и техните шефове от съдийската комисия на БФС.

Тук ще цитирам Красен Кралев още веднъж, отново от участие в бТВ, на 8 ноември 2018 г.:

"Аз не смятам, че има нагласени мачове, за пореден път го казвам, българският футбол е един от най-чистите. Поне разполагам с такива данни. За миналата година имаше съмнение само за един сигнал за уговорен мач и то от ниското ниво, не от висшите ешалони."

Въпроси: Значи ли това, че в края на миналата година министър Кралев не е разполагал с данни за съдийското "черно тото"? Или пък че дотогава българският футбол е бил един от най-чистите, но е престанал да бъде такъв в последната година?

По всичко изглежда, че колкото и порочно да беше управлението му, на Борислав Михайлов бяха "намазани ските" в понеделник вечерта. На това навява поведението на неколцината запалянковци на "Левски" (от фракцията "София Запад") и "Локомотив" (Пловдив) с сектор "Б". След нацистките поздрави те излязоха церемониално от стадиона като хора, които са си свършили работата.

Въпрос: Щеше ли да има искане за оставка на Михайлов и нахлуване на ГДБОП в БФС, ако някак случайно бяхме извъртяли един героичен "хикс" с англичаните или поне бяхме паднали героично с 2:3? И нямаше нацизъм и расизъм?

Въпроси: Не дали, а защо беше "сготвен" Борислав Михайлов и кой го "поръча"?

Уточнение: Не всички, но някои тортори и редови фенове на "София Запад" са добре познати в публичното пространство и често забелязвани на протести и политически прояви. Създадена с изцяло идеалистични подбуди преди 20 години от хора най-вече от ж.к. "Люлин", тази фракция се превърна в нещо много по-различно и се свързва с пазара на наркотици покрай изчезлания от България Христофорос Аманатидис-Таки и приближения му запалянко Христо Вартенян-Ицо Исуса.

Въпроси: Ще влязат ли органите на реда и в "София Запад" така, както го направиха в БФС? И не само за определени нейни членове? Нацистките поздрави и символика не са ли наказуеми от закона, а не само показването на "задните части"? Кога шумно рекламираният "закон за футболното хулиганство" ще влезе в обръщение? Кога футболните хулигани ще бъдат спрени от стадионите? Кога униформените ще престанат да гледат отблизо как неколцина рушат и как демонстрират расизъм? Кой носи отговорност за всичко това - БФС или МВР?

Може би е добра идея и министър Кралев да даде преконференция - след като толкова много не вървят нещата в българския футбол.

Уточнение: Някои хора вчера направиха откритието, че Красен Кралев е кандидат за поста президент на БФС. Такава непотвърдена хипотеза върви из футболните среди най-малко от две години. Говореше се, че Михайлов ще изкара и този мандат и приятелски ще предаде щафетата на редовен конгрес през 2022 г. Кое наложи по-ранното му освобождаване, предстои да разберем.

А, да - не берете грижа, че британските туристи щели да спрат да се наливат до безпаметност на Слънчев бряг. Това няма как да стане - не и докато го има Слънчев бряг в сегашния му вид - с евтин алкохол, евтини жени и наркотици, които безнаказано ти бутат в ръцете по улиците. Догодина островитяните ще забравят колко лошо и расистко място е България и ще се върнат за любимите си маратонски партита.