Уестминстър прие поправката "Летуин" с 322 гласа "за" срещу 306 "против". Така Джонсън е задължен да поиска от ЕС удължаване на срока за напускане отвъд 31 октомври, като изпрати официално писмо до 01:00 часа (българско време). Това не означава непременно, че Обединеното кралство не може да напусне в края на месеца. 

Сделката на Джонсън обаче трябва да премине през сложната законодателна процедура, като срещу нея със сигурност ще бъдат издигнати поправки от страна на римейнъри в Камарата на общините.

Иронията е, че ключов се оказа вотът на десетимата представители на Демократическата юнионистка партия (ДЮП). На тях се крепи консервативното правителство. През последните три години юнионистите се превърнаха в основната пречка за постигане на сделка с ЕС.  

Реакции след вота

Джонсън обяви, че няма да спази закона - да поиска удължаване на срока за Брекзит.

"Няма да преговарям отсрочка с ЕС, нито пък законът ме задължава да го направя".

 

 

Джеръми Корбин - лидерът на лейбъристите приветства резултата.

"Днес е исторически ден за парламента. Премиерът е готов да наруши закон, приет от парламента. Съветвам го сериозно да се замисли за коментара си".

Иън Блякфорд - лидерът на "Шотландската национална партия" предупреди Джонсън, че трябва да уважава волята на парламента.

"Всеки провал на премиера, който си мисли, че е над закона, може да се намери изправен пред съда".

Оливър Летуин, който е авторът на поправката, обяви, че сега спокойно ще може да подкрепи сделката на Джонсън.

Говорителката на ЕК Мина Андреева публикува в "Туитър" съобщение, че днес сделката на премиера не е била гласувана и че очаква "британското правителство да ни информира за следващите стъпки възможно най-скоро".

Думата взе депутатка от "Ес Ен Пи" и като по сигнал мнозинството от консерваторите напуснаха местата си и се насочиха към вратата в оживени разговори помежду си.

Тук председателят на Камарата на общините Джон Бъркау не успя да се сдържи и учтиво помоли министъра на образованието да продължи разговора си извън залата.

Поправката "Летуин"

Малко след 11:30 часа българско време Бъркау откри заседанието на парламента с изявлението, че първо ще бъде гласувана поправката "Летуин" (представена от бившия консерватор депутат Оливър Летуин).

Ако бъде одобрена, тя ще задължи Джонсън да изпрати писмо до ЕС, за да поиска удължение на срока за "Брекзит". Също така - самата сделка трябва да бъде прокарана през цялата законодателна процедура. И ще задължи правителството да предложи споразумението за гласуване под формата на законопроект.

В момента, в който това се случи, то ще бъде засипано от поправки (вероятно и опити за свикването на втори референдум), което ще означава, че споразумението най-вероятно няма да може да влезе в сила до 31 октомври. 

Това автоматично ще доведе до имплементиране на Закон "Бен" - ако Уестминстър не приеме сделка, Джонсън е задължен да поиска от Европейския съвет поредно удължаване на срока за напускане отвъд 31 октомври.

Министърът за Брекзит Стивън Баркли поиска Оливър Летуин да оттегли поправката си, но той отказа да го направи.

Според журналиста на "Би Би Си" Николас Уот правителството е ядосано, тъй като смята, че поправката "Летуин" ще бъде приета и Джонсън ще бъде принуден да поиска удължаване на срока за "Брекзит" до 31 януари 2020 г.

Летуин подкрепя споразумението на Джонсън, но не вярва, че правителството ще да успее да го прокара навреме и че споразумението може да бъде използвано, за да се заобиколи Закона "Бен". Тогава ще има "твърд Брекзит".

Джонсън срещу Уестминстър

Първи говориха лидерът на правителството (Джонсън) и на опозицията (Джеръми Корбин), като фронтовите линии бяха очертани - премиерът обяви, че това е най-добрата възможна сделка, която ще върне свободата на Обединеното кралство да води свободна търговска политика и че за първи път от няколко години страната ще бъде обединена.

Корбин заяви, че споразумението ще унищожи производството в кралството. Според него сделката на Джонсън ще доведе "до търговска сделка с Тръмп...която предлага на семействата ни хлорирани пилета" - САЩ, които многократно се позиционираха като най-изгодния партньор на Великобритания след Брекзит, често са критикувани, че не поддържат висок стандарт при храните.

Традиционно се изказаха и видни представители на останалите партии в долната камара. Демократическата юнионистка партия, на която се крепи консервативното правителство, но която досега многократно гласува против сделката на Мей, смята да отхвърли споразумението на Джонсън.

Депутатът от ДЮП Найджъл Додс посочи, че различията в регулациите, които ще съществуват между Северна Ирландия и останалата част от кралството, може да бъде приета само от Северноирландското събрание, съгласно споразумение от 2017 г. 

Джонсън напомни резултата от референдума (48 срещу 52 процента) и допълни, че неговата сделка спазва споразумението "Добър петък".

Бившият консерватор Грег Кларк попита премиера дали ще гарантира, че правата на работниците във Великобритания няма да отстъпват на работещите в ЕС. След утвърдителния отговор на министър-председателя залата бе огласена от викове и саркастични смехове.

Премиерът бе разкритикуван и затова, че очаква да постигне търговска сделка с ЕС за 14 месеца (декември 2020 г.). 

"Искам да се обърна към критиците си. Казахте, че не можем да преразгледаме сделката. Казахте, че не можем да преразгледаме "бекстоп" (предпазния механизъм на границата с Ирландия). Ще успеем да постигнем търговска сделка до декември 2020 г."

Премиерът бе попитан и за бъдещето на програми като "Еразъм +" (обмяна на студенти), както и под каква форма сътрудничеството между учени на държавите членки и Великобритания.  Министър-председателят изрази увереност, че споразумението му ще съхрани съдействието на кралството с ЕС.

"Студентите, създатели, учени и други ще могат да споделят ентусиазма си чрез тази сделка", отвърна Джонсън.

Премиерът все пак призна, че сделката не е "перфектна", но посочи, че всичко възможно е било направено.

"Не вярвам, че подобни действия са подходящи за стабилна позиция за преговори. Искам да благодаря на всички, които помогнаха за сделката, въпреки че работата им не беше лесна, заради действия от другата страна на камарата (опозицията)".

Противоречиви бяха отговорите на премиера на критики от представители на Уелс и на Шотландия.

На депутатката от Уелс Джонсън обяви, че тя трябва да уважава как са гласували местните жители (Уелс подкрепи "Брекзит").

На депутат на "Ес Ен Пи" (Шотландската национална партия) той обясни, че е невъзможно да се свика референдум за независимост, тъй като подобен е бил гласуван преди няколко години (въпреки че Шотландия гласува с голямо мнозинство за оставане в ЕС).

Джонсън определи удължаването на срока за Брекзит отвъд 31 октомври като "скъп срам".

Няколко депутати изразиха загриженост, че правителството не е представило данни по какъв начин сделката на Джонсън ще въздейства върху икономиката на страната. Премиерът посочи, че множество специалисти, сред които и директорът на "Лондонската банка", са се обявили в подкрепа за споразумението.

"Спартанците"

Марк Франсоа от "И Ар Джи" (групата 28-те членове на Консервативната партия) обяви, че ще всички ще подкрепят поправката на "Летуин", за да може после спокойно да гласуват "за" сделката на Джонсън.

"Имате думата ми", обясни Франсоа на Баркли.

Същевременно много от поддръжниците на поправката "Летуин" са убедени, че някои от представителите на "И Ар Джи" биха забавили процеса по приемане на сделката на Джонсън (ако поправката бъде отхвърлена), за да предизвикат "твърд Брекзит". "Спартанците", както са наричани 28-те консерватори, наричаха сделката на Мей "предателска" и твърдяха, че предпочитат напускане без споразумение.

Найджъл Фараж обаче припомни днес, че "споразумението на Джонсън съвпада на 95 процента с това на Мей".

 

 

Иначе казано - противниците на "твърд Брекзит", които са мнозинство в Уестминстър, не вярват в искреното намерение на "И Ар Джи" да подкрепи Джонсън.

Това заяви Доминик Грийв - един от малкото консерватори-римейнъри. Той определи поправката "Летуин" за "застрахователна полица".

Редакторката на "Телеграф" Камила Томиней публикува в "Туитър", че консерваторът Оуен Патерсън, който е сред най-яростните поддръжници на "твърд Брекзит" и е част от "И Ар Джи", е обявил, че ще подкрепи сделката на Джонсън.

Това е много важно за премиера - до вчера британски медии като "Файненшъл таймс", "Скай Нюз" и "Гардиън" посочваха, че на правителството не достигат 2-3 гласа, за да прокара сделката. Въпреки че поправката "Летуин" ще предотврати вота за сделката днес, Уестминстър никога не е бил толкова близо до приемането на споразумение.

Независимостта на Шотландия

Лидерът на "Ес Ен Пи" Иън Блекфорд посочи, че Северна Ирландия ще остане част от митническия съюз на ЕС и по този начин ще се сдобие с конкурентно предимство пред Шотландия, която е гласувала с 62 процента за оставане.

Той обвини "разлагащото се правителство" и особено шотландските тори, че "ще сложат последния пирон в ковчега на Съюза".

"Независимостта идва. Ние ще заемем мястото си като горда държава членка на ЕС".

А съобщението на Блякфорд към ЕС.

"Оставете лампата включена за Шотландия".

Завръщането на Мей

"Мисля, че камарата ще ми прости, ако спомена, че стоя тук с известно чувство на "дежа вю".

С тази реплика Тереза Мей започна изявлението си пред парламента. Тя осъди нежеланието на Ес Ен Пи да се съобрази с резултата от референдума.

Бившата премиерка осъди нежеланието на лейбъристите да подкрепят сделката за "Брекзит". След това се обърна към римейнърите.

"Не може да имате втори референдум само защото някои хора не са доволни от резултата. Аз не харесвам референдума, но мисля, че трябва да се съобразим с резултата му".

Последното ѝ послание бе към депутатите, които се страхуват от "твърд Брекзит".

"Ако искате да избегнете "твърд Брекзит", гласувайте за сделка за "Брекзит".

Очаквайте подробности.